2014. november 28., péntek

Junker befektetési terve: a nagy misztifikáció




 



Az Európai Bizottság új elnöke, a multinacionális vállalatok adóelőli menekülését luxemburgi miniszterelnök korában elősegítő Jean Claude Junker november 26-án óriási befektetési programot jelentett be, amellyel egy millió munkahelyet akar teremteni.
A Bizottság létrehozna egy 21 milliárd eurós alapot, amely "nem növelné a közkiadásokat", mivel magánkézben levő bankok hiteleinek garanciájára szolgálna.
A sajtóban megsokszoródtak a szarkasztikus megjegyzések: blöff, mágikus  gondolat, stb. – mivel az alapot az államok garantálnák, s aláhúzzák, hogy az ötlet halálra van ítélve.
Maga a javaslat az amerikai vezetőktől származik (Kincstár, Fed, IMF), akik nyugtalankodnak az euró recessziója miatt. Az amerikai kormány a megszorítások mértékét látván attól tart, hogy Draghi, az Európai központi Bank elnöke a pénzkibocsátás megkönnyítésére szolgáló intézkedéseinek semmi hatása nem lesz. Így aztán a strukturális reformok felgyorsítását akarja, különösen a munkaerőpiacon, ami a bérek csökkentését jelenti és a nagyvállalatok befektetésének segítését. A német pénzügyminiszter a szigorítás megerősítése végett. a Bizottságnak vétójogot javasolt az államok kiadásaival kapcsolatban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.