2014. november 28., péntek

A fergussoni ítélet után tüntetések az egész USA-ban



 



A bírósági ítélet, mely szerint az aug. 14-én Mickaël Brownt, egy fergussoni fekete fiatalt lelövő rendőr nem bűnös, tüntetéseket váltott ki az USA 37 államában. A haragot még inkább növeli a semmit meg nem bánó rendőrrel készítette interjú az ABC tévében.


A rendőrök és biztonsági őrök sorozatban ölnek fekete fiatalokat, s minden alkalommal büntetlenül. St Louisban okt. 9-én, majd Clevelandben egy játékpisztolyos 12 éves fiút ölt meg egy rendőr nov. 22-én.


Obama elnök elítélte a tüntetéseket és arra hívott fel, hogy el kell fogadni a bírósági döntéseket. Ami különösen sokkolja a gazdasági válság által elsősorban érintett fekete közösségeket, hogy a bíróság előtt sem egyenlőek.
Ahogyan a statisztikák kimutatják, Fergusson lakosságának 70 %-a fekete, de a rendőrök fehérek, a bíróság összetétele fehér többségű, s az ügyész egyáltalán nem élvezi bizalmukat.

Egy feketebőrű személy a Fehér Házban és az igazságügyi minisztériumban nagy reményt keltett, hogy az igazságtalanságok orvosolva lesznek, de a gyilkosságok ismélődése rámutat arra, hogy a probléma valójában intézményes jellegű.

  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.