2013. június 19., szerda

60 forintnak megfelelő áremelés a tömegközlekedésben …


 




Ennyi áremelés elég volt ahhoz, hogy a tűzre olaj kerüljön. A fiatal brazilok persze egész más kérdésekre is koncentrálnak, az oktatásra, egészségűgyre, közszolgáltatásokra, a futball világbajnokságra kiadott milliárdokra…

Előtte Törökország, még előtte meg – melyiket is említsük? Görögország, Bulgária, Románia, Portugália, stb.

Franciaországban a szocialista párt választási többsége elolvad. Nem is csoda: a munkanélküliség nő,  leginkább a fiatalokat érinti, üzemek zárnak be,  a kormány megsokszorozza munkásellenes és antidemokratikus intézkedéseit, és ezek meghozatalához ráadásul a szakszervezetek bevonásával próbálkozik …  

Tény, hogy nem elég a «baloldali» hatalomátvétel a jobbal és szélsőjobbal szemben: a munkás és népi választók már nem hisznek a látszatnak, a kész cimkéknek és nagy ígéreteknek. Az ellenreformok, strukturális átalakítások mindenki sújtanak, fiatalt és öreget, munkanélkülit és aktívat, állami tisztviselőt és a magánszektor dolgozóját.

Mi lesz az utolsó csepp a pohárban? A korrupció, a mindennapos botrányok az Európai Unió minden országában jelzik az uralkodó osztály válságát.  Franciaországban évente a társadalombiztosításból 30 milliárd eurós ajándékot kapnak a munkáltatók. Kisebb országban kisebb az összeg, de az EU-ban minden tőkést megillet.  S hasonlítsuk össze ezzel: «1 000 milliárd eurós bomba fenyegeti az európai adófizetőket», a kapitalista lap, a Les Echos szalagcímében, ezer milliárd a bankoknak, amit az EU és a kormányok nyugodtan fontolgatnak. Közpénzekből a bankok «talpraállítására», miközben  nyuvasztják a fiatalokat, középkorúakat és nyugdíjasokat, a társadalombiztosítást, a közszolgáltatásokat, stb.

Érik a generalizált felháborodás: a szakítás ezzel a minden korosztályt és a nagy többséget megnyomorító, antidemokratikus, autoriter politikával.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.