2013. június 20., csütörtök

Burundi




A dolgozók szabad szószéke

IKINYAMAKURU C’ABAKOZI            
54.sz. – 2013 májusa                       
«TWUNGURUNANI », A Dolgozók és Demokrácia Pártja
 
Burundi közel 50 éve ismeri az úgynevezett etnikai háborús ciklusokat, a bomló imperializmus termékét, amely képtelen a dolgozók és az ifjúság problémáit megoldani. A hatalom ezért hív háborúra, éleszti újra és újra a népesség etnikai megosztását, amely pedig több, mint nyomorúságos körülmények közt tengődik. Éhség, betegségek, az ivóvíz hiánya, az emelkedő árak, az ifjúságot sújtó krónikus munkanélküliség. A kormány ismét 100 %-kal emeli a sör és üdítőital árát arra hivatkozva, hogy a burundi frank romlott az amerikai dollárral és az euróval szemben. A pénzügyminiszter intézkedéseket hozott, hogy csak az adósságkamatok törlesztése és a tisztviselők bére fizethető a költségvetésből. A pénzügyi válság folytatódik… Hát hogyan lenne másképp a privatizálásokkal, a külső adósság törlesztésével??
Hutuk és tutszik leírhatatlan szegénységben élnek megfosztva a létezés minimális követelményeitől, demokratikus és szociális jogaiktól. Pedagógusok, egészségügyi, igazságügyi dolgozók, stb. egységben szervezeteikkel ellenállnak annak, hogy szerzett vívmányaikat elvegyék, a kormánnyal kötött egyezségüket, státuszukat megsemmisítsék, hogy az új törvény új adókat hozzon…
Burundi lakóinak többsége elsősorban dolgozó és nem pedig hutu vagy tutszi. Ahhoz, hogy problémáink megoldódjanak, szakítanunk kell a nemzetközi intézményekkel, a Világbankkal, az IMF-fel és az Európai Unióval, ezek követelik a magánkézre adást minden területen és az adósságfizetést.
Pártunk, a PTD-TWUNGURUNANI- vitára hív, a békéért, az egységért, a demokráciáért és Burundi szuverenitásáért.  
- A privatizációs politika leállítását!
- A külső adósság eltörlését!
- A drágulásnak megfelelő béremelést!
- A munkanélküliséggel szemben széleskörű közmunkaprogramot!
- A magánkézbe adott szektorok újraállamosítását!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.