2013. június 20., csütörtök

Az Európai Bizottság elnökének arrogáns nyilatkozata


Írta: S.G.
2013. június 19.


Az Európai Bizottság elnöke és néhány biztos a közvélemény kizárásával titkos tárgyalásokon egy transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmény kidolgozásán ügyködik. A mézesmadzag az ebből eredő euromilliárdok ígérete, amelyre semmi garancia, viszont a válság miatt az EP jóváhagyta a tárgyalások hivatalos megkezdését. Az egyezmény veszélye, hogy - amint azt a hasonló észak-amerikai egyezmény is mutatta - a laza amerikai munkajogi, környezetvédelmi, pénzügyi jogi, egészségügyi normákat akarják ráerőszakolni Európa népeire.


A francia kormány elsősorban a kulturális szuverenitás problémájába kapaszkodik, és ígéretet kapott a kultúra kizárására az egyezményből. Bár ez igen sovány eredmény lenne, az arrogáns neoliberális bizottsági vezetőknek ez is sok, amint Barroso vádaskodása is igazolja. Jelenleg az egyezmény gondolatát csak a zöld és a baloldali frakció utasítja el egyértelműen (az Európai Parlamentben !!!), éppen az említett problémák miatt. A francia baloldal kampányt indított azzal a céllal, hogy a majdani egyezmény életbe lépését kötelező népszavazáshoz kössék. Magyarország esetében például a génmódosított élelmiszerek tilalma kerülhet veszélybe egy ilyen megállapodással.

A cikkben említett másik szereplő, a flamand liberális de Gucht jellemzésére elég annyi, hogy zavaros kijelentései miatt mind Iránnal, mint az európai zsidó szervezetekkel összetűzésbe keveredett, továbbá családtagjai röviddel a Fortis Bank válság miatti államosítása előtt adtak el többszázezer euró értékű banki részvényt, ami miatt fel is jelentették, de végül a genti ügyészség elkente az ügyet és nem indított vizsgálatot (http://en.wikipedia.org/wiki/Karel_De_Gucht) - a jelek szerint a belga kormánynál ez a múlt nem jelentett kizáró okot arra, hogy 5 éven át külügyminiszter legyen, majd 2009-ben EB biztosnak jelöljék és tagja is legyen a Bizottságnak...

Barroso szerint a kultúra kivételes kezelése „reakciós”

„Az a követelés, hogy a kulturális szférát zárják ki az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi tárgyalásokról, egy antiglobalista elképzelés része, amelyet a magam részéről teljesen reakciósnak tartok” – állította hétfőn az Európai Bizottság elnöke.

Egy interjúban, amelyet hétfőn közölt az International Herald Tribune, José Manuel Barroso hozzátette: „Egyesek baloldalinak nevezik magukat, de valójában kulturálisan reaklciósok.”

A pillanatnyi helyzet

A szabadkereskedelmi zónáról szóló dokumentumról szólva Barroso nem ment el odáig, hogy Franciaországot idézze liberális vádaskodásában. Párizs utoljára pénteken kapott ígéretet az európai kereskedelmi miniszterektől arra vonatkozóan, hogy a film, a televízió, az internet és az informatikai tartalmak ki lesznek zárva a tárgyalásokról, amelyeknek júliusban kellene megkezdődnie az Egyesült Államokkal. Legalábbis pillanatnyilag. Mert a kereskedelmi biztos, aki az EU-t képviseli a tárgyalásokon, vasárnap kiállt amellett, hogy az audiovizuális terület csak „ideiglenesen” lesz kizárva a tárgyalásokról. "Ha (az amerikaiak) tárgyalni akarnak az audiovizuális területről, akkor tárgyalni fogunk velük" – mondotta Karel De Gucht, akit meghívtak az „Internationales” adásába, amelyet az RF1, a TV5 és a Le Monde közvetített, illetve publikált.

S.G.


(átvéve: Transform!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.