2013. június 25., kedd

Franciaország


Óriásváros – "méltatlan a demokráciához"




 

Óriásvárost (10-12 millió lakos) létrehozni Párizsból  eleve kivívta a váriskörnyéki helyhatóságok ellenérzését,  74 %-uk szkeptikusan áll hozzá, nyugtalankodik az alárendelt hely  miatt, amelyet  Nagy-Párizs hagyna számukra.

Mióta a tervet a szenátus elutasította (jún.3.), minden párt foglalkozik a kérdéssel. Val de Marne (PCF) Főtanácsának elnöke (kommunista párt) ellenséges az erőltetett összevonásokkal szemben. B. Delanoë azt javasolja, várni kell 2020-ig. Az Ile de France régió elnöke azt nyilatkozta, hogy nem lehet úgy kezelni a megyéket, mintha soha nem is léteztek volna. Párizs szocialista szenátora, Caffet azt gondolja, hogy első lépésben a «kiskorona» négy megyéjének fúziója lehetséges. Az UMP pedig kimarad a kakofónia lármájából.

Az Elysée óvatos, Claude Bartolone megerősítitette, hogy semmi erőszakos lépés nem történik állami részről a képviselők irányába.  

Marseille-ben a Szenátus jún. 5-i a Marseille-Aix en Provence óriásváros létrehozása döntésével szemben a Bouches-du-Rhône 119 polgármestere közül 109 opponál és a népességet tüntetésre hívja júl. 10-re.  Pennes-Mirabeau polgármestere elhagyta a szocialista pártot és Fos sur Mer polgármestere jelezte, hogy ugyanígy tesz, ha a nemzetgyűlés megszavazza az elképzelést.

Jún. 21-én a Polgármesterek Szövetsége  és  Bouches du Rhône elnökei elutasították a prefektusi meghívást is a  marseille-i előkészítő munkálatokat célzó összejövetelre. Szinte teljes létszámban kifejezték a metropol erőltetett létrehozása elleni tiltakozásukat, minthogy az  a településk érdekeivel és a marseille-i szükségletekkel ellentétes.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.