2013. június 22., szombat

A trojka újabb görögországi krízist indukàl


 


A Les Echos címében: «A kormánykoalíciót aláaknázó instabilitás [Görögországban] fenyegetést jelent az eurózóna reformigéreteire».

A Dimar (mérsékelt baloldal), amely a jobboldli Új Demokráciával (ND) és a Pasokkal (szocialista párt) kormányoz együtt, kérte az ERT állami televízió újranyitását és bezárása semissé tételét. A kormány elhagyásával is fenyegetett. A tévécsatornát  jún. 11-én Samaras miniszterelnök záratta be. 

A baloldali ellenzéki párt, a Syriza olyan «államcsínynek» minősítette a bezárást, amelyet a trojka (IMF, EU, EKB) kényszerített ki, s amely újabb tüntetési hullámot indított Görögországban.
Tudnunk kell, az IMF és az Európai Unió által jóváhagyott, 2010 május 2 és 2012 február 21 között folyósított 207 milliárdból csak 46 milliárd, tehát még egy ötöde sem  szolgálta a görög államháztartást, a fő kedvezményezettek a görög bankok (58 milliárd euró erejéig) és a görög állam hitelezői (101 milliárd euró), főleg a befektetési alapok és bankok. Ugyanebben az időszakban a görög állam csak az adósságának a kamataira 34 milliárd eurót fizetett ki.

A Dimar nélkül a miniszterelnök pártja, az ND és a Pasok csak csekély többséget bírna a trojka népszerűtlen reformjait átveréséhez.  

A Pasok szeretné, ha a Dimar bent maradna a koalícióban, s javasolta a «kormányprogram aktualizálását».

A trojkának júl. végéig kell döntenie az újabb segítség átutalásáról. A   Financial Times célozgatott arra, az IMF az újabb kölcsönök felfüggesztésével fenyeget. Gerry Rice az IMF részéről azonban jelezte, hogy «a finaszírozással semmi probléma». Olli Rehn európai biztos a görög vezetők felelősségérzetére apellált.  

A görög állami tévé ezeddig még nem nyitott ki.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.