2013. június 23., vasárnap

A rosszul műkődő Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM)


 


 Az eurózóna 17 pénzügyminiszterének a péntekről szombatra virradó éjszakába nyúló 18 órás ülése eredménytelenül végződött. Nincs egyetértés a csődbe jutott bankok feltőkésítését illetően.  

Az Európai Stabilitási Mechanizmus szerint a tagországok 500 milliárd eurójával az ESM lenne a problémás bankok alapjainak és részvényeseinek legfőbb támogatója.

De azon államoknak, ahol ezek a bankok vannak, szintén finanszírozniuk kellene azokat tőkéjük 10-20 %-ával, és ez az, ami a vita tárgya. Franciaország, az Egyesült Királyság, Olaszország vagy Svédország bizonyos rugalmasságot akar élvezni, például esetenkéni döntést, hogy védelmezzék úgymond az egyéni elhelyezőket és vállalataikat. Mások, pl. Németország, Hollandia vagy Finnország pedig a lehető legszigorúbb szabályozást igénylik, hogy a bizonytalanság vagy a tőke menekülése elkerülhető legyen.

"A tagállamok ellentéteit nehéz összeegyeztetni, de nem lehetetlen", reagált Michel Barnier európai biztos kommünikéjében.

Pierre Moscovici francia miniszter úgy ítéli, hogy a nehézség abban áll, hogy  "a rugalmasság e belső piacot ne érintse ".

Újabb találkozó szerdán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.