2013. június 27., csütörtök

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 12600 kéksisakost küld Maliba


 


A haiti Minustah után most Minusma. Tegnap a Biztonsági Tanács úgy döntött, a következő hétfőtől 12 600 kéksisakost küld Maliba «integrált ENSZ-misszióként Mali stabilizációja érdekében (Minusma)», amelyről már ápr. 25-én határozott.  

Bizonyos afrikai erők is részt vesznek benne, amelyek januárban a francia csapatok oldalán már a beavatkozás részesei voltak és ezek Maliban is maradnak a kéksisakosok segítésére. Kb. 4 hónapra van szükség, hogy a Minusma megfelelően felszerelt és hadművetképes legyen.  

Tegnap szintén megjelent egy londoni publikáció (az IHS Jane’s katonai specialistáitól), mely kimutatja, hogy a világ fegyverkereskedelme  az utóbbi 4 évben 30%-kal ugrott meg. Ebben a tempóban növekedve 2018-ra meghaladja a 100 milliárd dollárt és 2020-ig megduplázódhat.  

Ha az USA marad is az elsőszámú exportáló Oroszország és Franciaország előtt, az ázsiai országok is kiveszik részüket a fegyverüzletből. Kína a 10.helyről a nyolcadikra került, és Izrael sem marad le.

Az eladás felfutását táplálja a katonai költségvetések megemelkedése, amely főként Kína, India, Japán, Ausztrália, Dél-Korea növekvő kiadásainak tudható be.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.