2013. június 23., vasárnap

Brazília


Az elnök   megegyezést" javasol a tüntetések vezetőinek a közszolgáltatásokról


Dilma Rousseff (Dolgozók Pártja) pénteken ünnepélyesen megígérte a nemzetnek, "a tüntetések vezetőit" fogadja, hogy "nagy egyezséget kössön a közszolgáltatásokat illetően". Hozzátette azonban, «minden intézménynek és biztonsági erőnek meg kell akadályozni a törvényes keretek között az erőszak és vandalizmus minden formáját.»

Az elnökasszony ígéretet tett: a tömegközlekedésnek nemzeti elsőbbsége lesz; az olajkitermelésből az oktatás számára forrásokat biztosít; többezer külföldi orvost szólít a nemzeti közegészségügy rendszere javítására; hatásos eszközöket talál a korrupció elleni harcban. Viszont megvédte a 2014-es labdarùgó világbajnokság ötletét és a lakosság által csillagászatinak tartott ráfordításokat – holott az alapvető szükségletek (közlekedés, oktatás, egészségügy) kielégítetlenek és dühöng a korrupció. Braziília fogadja a 2016-os olimpiai játékokat is.

Az elnökasszony beszéde alatt a tüntetések folytatódtak.

Több csoport is tüntetésre hívott a közösségi oldalakon. São Pauloban a Passe livre-mozgalom (az ingyenes városi közlekedéséért) viszont befejezésre, mivel a tarifaemelést pillanatnyilag visszavonták. A São Paulo-i Passe livre azonban péntek este a facebookon hivatalosan cáfolta ezt az információt: "Nem állunk le a tüntetésekkel, mivel a tarifák akkor is emelkedni fognak, ha a mostaniról a hatóságok lemondanak. Folytatjuk a harcot annak ingyenességéért".
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.