2013. június 27., csütörtök

Hárommillió semmittevő Belgiumban?



 «Meg kell állapítanunk, hogy a 11 millió belga között 6,1 millió munkaképes korú. Ebből csak 3,1 millió dolgozik. (…) Egyszerűen nincs kedve dolgozni. Mert megteheti.» (Jan De Nul, flamand vállalkozó)

Az említett nagyvállalkozó az «Év humánmenedzsere» cím,  a Trends magazin kitüntetése átvételekor kritizálta eképpen a társadalmi viszonyokat: «3,1 millió nem tud eltartani 8 másik milliót.»

Hazugság. Jan De Nul azt állítja, adatait a statisztikai hivataltól szerezte be, holott hivatalosan ilyen számok nem léteznek. A BNB szerint Belgiumban 2012-ben közel  7,3 millió munkaképes korú (15-64 éves) személy élt, ezek között pedig 4,6 millió rendelkezik munkahellyel (63,8 %).

Mi csinál a maradék 2,6 millió? 646 ezren az ellátást kapó munkanélküliek sorait gyarapítják az Onem adatai szerint, ezek közül 445 ezren álláskeresők. A többiek előnyugdíjasok, a fizetetlen szabadságon lévők.  

A fogyatékkal élők és előrehozott nyugdíjasok az 500 ezer nem-aktív személy táborát képezik.  Marad 1,6 millió 15-64 év közötti, aki soha nem dolgozott, nem volt munkanélküli sem… tehát nem kap semmilyen ellátást, nincs jövedelme. Idetartozik Jan Hertogen szociológus szerint az az 1,4 millió tanuló, diák, aki nem kap családi pótlékot, és azok a háztartásbeli nők, akiknek nincs joguk munkanélküli jövedelemre.

Miért akkor e durva és brutális, ráadásul hazug és nemtelen megjegyzés? Hát kérem, ez a szociális vívmányok elleni támadás szerves része, ugyanaz a kategória, mint a tőke egyre magasabb GDP-részesedésének követelése, a társadalmi kiadásokban való egyre kisebb részvétele. Kompatibilis az EU-val, annak szerződéseivel, irányával - minden országban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.