2013. június 17., hétfő

Osztályharc





Törökország

A Taksim-tér visszavétele után két szakszervezet is sztrájkra hív


A Forradalmi Munkások Szakszervezeti Szövetsége, a DISK  (420 ezer taggal) és a Közszolgáli Dolgozók Szakszervezeti, a KESK (250 ezer taggal) általános sztrájkra szólított ma csatlakozva  az orvosok, mérnökök, építészek és fogászok szervezeteihez.

Erdogan miniszterelnök felhatalmazta a rendőrséget, hogy a Taksim teret megtisztítsa az azt elfoglaló tüntetőktől. Több tízezer újabb tüntető indult meg a tér felé, hogy visszavegye. A rendőrség vízágyukat, könnygázgránotokat, gumilövedéket használt ellenük az éjjel. A kormány szerint 44 személy, a tüntetők szerint több száz személy sebesült meg. 

Portugália

"Nemet az elbocsátásokra" – a szombati nagyszabású tüntetés után a pedagógusok sztrájkfelhívása


80 ezer pedagógus tüntetett Lisszabonban a közoktatás védelmében, «Egyesülünk», «Igent a munkahelyekre, nemet az elbocsátásokra», «Tudás nélkül nincs fejlődés» jelszavakkal.

A FNE-UGT és FENPROF-CGT pedagágusszakszervezetek sztrájkot jelentettek be a középfokú befejező vizsgák első napján.   

A Döntőbírósági Kollégium úgy döntött, a minimálszolgáltatást nem igényli, a kormány viszony megváltoztatta a vizsgák időpontját. Pedro Passos Coelho a pedagógusok esetleges kényszerítéséről döntőtt s a sztrájk törvényességének felülvizsgálatáról. Parlamenti többsége a sztrájkjog megszorítását tervezi.  

A pedagógusok, csakúgy mint a többi köztisztviselő, a trojka kikényszerítette intézkedések áldozatai: munkaidejüket akár havi 40 órával növelték, speciális áthelyezésekre kényszerítik őket akár kétszáz kilométerre is, valamint foglalkozásuk «újraminősítésére». A szakszervezetek szerint ez a  «munkanélküliség előszobája», a 700 ezer közül 30 ezer köztisztviselői poszt megszüntetése.

Görögország

6 nappal az állami rádió-tévé bezárása után is tüntetések és sztrájkok


A görög ERT bezárása és 2700 alkalmazottja elbocsátása után a hárompárti kormány berkeiben is válság lépett fel.

A tüntetések folytatódnak az országban, az athéni ERT-székházat elfoglalták a sztrájkoló alkalmazottak. "Addig folytatjuk, míg újra meg nem nyitják", jelezte Nikos Tsimpidas a szakszervezet képviseletében. Másikuk arról beszélt, hogy az állami szolgáltatások és szervezetek 14 ezres létszámleépítésének kezdetéről van szó.

A görög kormány a trojka memorandumanak betartásában kötelezte el magát, a közszolgáltatások átstuktúrálása mellett, az államadósság, állami deficit csökkentésére érdekében.

A Pasok és a Dimar (a kormánykoalíció tagjai) nem értenek egyet Samaras miniszterelnökkel a rádió-televízió bezárásában és az intézkedés visszavonását reklamálják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.