2013. június 15., szombat

Nemzetközi információk




Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértése
Nemzetközi információk

129.sz. (498) –2013. jún. 14.

 

Törökország

DOKUMENTUM

 

Munkástestvériség Pártja (IKP)

Fordult az idő: a szél most a nép, az ifjúság, a dolgozók oldalán fúj!

 

Tayyip (Erdogan), aki Törökországot háborúba akarta rángatni: “Vagy én, vagy Assad”, meg fog fizetni fenyegetése következményeiért, mert az Isztambulból indult, a fiatalok által bátran vezetett népi akció elöntötte az országot, megnyitotta az utat ahhoz, hogy Erdogant a történelem szemétdombjára vesse.

 

Ez az kormány az imperializmus, a helyi és külföldi keresztapák, a pénz, a maffia szolgálatában 11 éve felelős a privatizációkért, a tolvajlásért, azért, mert a közvagyont «csókosai» számára kiárusította; a fiatalság munkanélküliségéért, a nyugdíjasok éhhalálra ítéléséért, a nép szabad szervezeteitől megfosztásáért.

De a vég közeledik. Az AKP-kormánynak juthat az utolsó szept. 12-i kormánynak «dicsősége»! (célzás az 1980. szept. 12-i katonai államcsínyre – szerk.)

A privatizáció, a fosztogatás, az állami földek átadása a kormány barátainak, a fiatalság munkanélküliségre és a nyugdíjasok éhhalálra kárhoztatása, a munkahelyek bizonytalansága egyre több embert taszít egyenesen a nyomorba, a koldulásba. S mintha ez sem lenne elég, a kormány a Szíria elleni, az olaj megszerzésére irányuló imperialista rablóháborúban is vezető szerepet akar vinni.

Ez a politika most elért egy olyan pontot, ahol elég, Törökország népe ezt már nem viseli el.

A törökországi AKP-kormány haditörvényeket alkalmaz népe ellen, anélkül, hogy ezt kimondaná. A gyülekezés és tüntetés joga, a szervezkedési jog, a sztrájkjog, az információhoz jutás joga a gyakorlatban nem léteznek. A kurdok bombázása éppen olyan, mint ahogy az izraeli hadsereg lép fel a palesztinok ellen.

A fiatalok vezette elemi felháborodás jogainkat követeli.

A Taksim eseményeinek hatására a tömegek megtanulják, hogy joguk van tüntetni, gyülekezni, és ezt nem a parlament biztosítja számukra, hanem az utcai akciók. A török NTV vagy a CNN a három majom szerepét töltötte be a Taksim első napjaiban, míg végül mégis kénytelen volt tudósítani.

 
Előre a sztrájkjogért!

A Taksim harcának köszönhetően a Hava-Is szakszervezet (repülési dolgozók) több mint egy éve vívott elszigetelt ellenállása győzelemhez vezetheti sok akadályt látott sztrájkjukat. Ebbe a sztrájkba az AKP közvetlenül beavatkozott, akik azonban a szabadságjogokért küzdenek, a sztrájkolók mellett állnak! A Taksim elvezethet a valódi sztrájkjogig.

 
Békét, kenyeret, szabadságot!

Nem mondhatunk le ezekről.

Ahhoz, hogy megvédjük és tartóssá tegyük békénket, kenyerünket, szabadságunkat, az kell, hogy ez a mozgalom megmaradjon. Ezért kell valódi, a bázisról érkező békét létrehoznunk a kurd néppel az álbéke koncepciójával szemben, a háború felé menetelés ellen. A kurd nép békét akar, csatlakozik ehhez a mozgalomhoz, annak még nagyobb erőt adva.

A békeharc azt is jelenti, hogy az AKP-kormány külpolitikája ellen fel kell kell lépnünk. A népi mozgalom antiimperialista jellege meg fogja erősíteni a 2. egyiptomi és tunéziai forradalmat is, a térség forradalmi jellegét. Az AKP-kormány megdöntése megnehezíti a kormányok, a Muzulmán testvériség, az Ennahda imperialista szövetségét, Izrael kormányát visszavonulásra készteti, a palesztin nép harcának pedig morális támogatást ad.

Kenyeret, ez a nép és különösen a fiatalság követelése. A fiatal munkanélkülieknek kell dönteniük azokról a körülményekről, amelyek a biztonságos életet lehetővé teszik. A diákoknak ingyenes és világi rendszerben kell tanulmányaikat folytatniuk. A nők olcsó kényszermunkájának pedig véget kell vetni.

A szabadság követelése nem csak az életmód szabadságát jelenti, hanem a szabad szervezkedést is. A szept. 12-i katonai államcsíny óta a társadalmat megfosztották szervezeteitől. A szervezetek nélküli társadalom pedig csak rabszolgaság. Ahhoz, hogy véget vessünk ennek az állapotnak, a politikai demokrácia alapelveit a vallás- és a lelkiismeret szabadsága kell képezze. Minden politikai foglyot azonnal ki kell engedni! Ez a követelés lehet az alapja a politikai demokrácia társadalmának.

A szabad és demokratikus országért, előre!

A dolgozók szervezeteinek az államtól és a tőkétől függetlennek kell lenniük.

Az AKP korporatista tevékenysége következtében a dolgozói szervezeteket országunkban, ahogy az egész világon teszik, az állami szerveknek rendelte alá, a munkáltatókkal való együttműködés alá.

A Turk-Is, Hak-Is vezetése jelenleg is ilyen. A munkásmozgalomnak meg kell szabadulni az ilyen típusú vezetéstől. Ennek a változásnak munkásbázison kell megtörténnie, a fiatalok, a népi mozgalom talaján. Itt az ideje, hogy megtörténjék.

Az AKP-kormány ellen feltört elemi felháborodás nem egy csoport monopóliuma, ellenkezőleg, nagyon különböző és gyakran egymással ellentétes irányzatoké. Egyedül maga a munkásosztály és szervezetei képesek a társadalom különböző frakcióit összegyűjteni, Csak ez az erő tudja belső fegyelme alapján megakadályozni a provokációkat. Ezért kell, hogy a DİSK, KESK helyi szakszervezeteiből és más demokratikus tömegmozgalmakból a mozgalom élén a Szakszervezeti Erők Csoportja (SGB)  létrejöjjön.

Ahogy ez Ben Ali tunéziai rendszere bukásakor történt, a dolgozói szakszervezeteknek azonnal meg kell nyitni ajtaikat a tüntetők számára. Például a Turk-Is helyiségeinek a Taksim téren harci koordinációs központtá kell válniuk,  s más térségben szintúgy ezt kell tenni.

Ezért kell a «Békét, kenyeret, szabadságot» jelszónak a «Tayyip, mondj le!» kiáltásoknál tovább lépnie.

 

Munkástestvériség Pártja  (İKP)

(Végrehajtó Bizottság, 2013.jún.5.)

 

 
FRANCIAORSZÁG
 

Kommüniké                                                                                        Független Munkáspárt (POI)

 

A törökországi fiatal és a népi mobilizáció támogatása

 

(Részlet) ... a rendőri erőszak jún. 7-ig 4 halottat és 4 500 sebesültet eredményezett, de csak kiszélesítette a mozgalmat, mely követeli Erdogan miniszterelnök lemondását, teljes mértékben elutasítva annak politikáját, benne a szíriai intervenció támogatását.

 

Jún. 5-én a közalkalmazotti szakszervezet hívott sztrájkba a megtorlás ellen és követeléseiért.

A Független Munkáspárt támogatásáról biztosítja a jogos követeléseit hangoztató törökországi fiatalokat, népi tömegeket. A politikai foglyok szabadon bocsátását!

a POI országos titkárai

Gérard Schivardi, Jean Markun, Claude Jenet, Daniel Gluckstein

Párizs,2013.jún.11.

 

ALGÉRIA

 

Az amerikai beavatkozás ellen nemzetközi nagygyűlés Algírban jún. 28-án az

UGTA és a Dolgozók Pártja felhívására

 

Jún. 4-én egy sajtótájékoztatón Louisa Hanoune, a Dolgozók Pártja főtitkára bejelentette a jún. 28-i az UGTA székházában tartandó nemzetközi nagygyűlést. A meeting a megszállás, a gazdasági fosztogatás, az ország belügyeibe való beavatkozás elleni mozgósítás vonalába illeszkedik nemzetközi küldöttségek részvételével.

 

A L’Expression jún. 5-i száma beszámol arról, hogy «Hanoune asszony nyugtalankodik a Mediterránum déli országaiban erősödő amerikai katonai jelenlét miatt, mely célpontjába Algéria került.“  A veszély reális, az USA nem mondott le a Nagy Közel-Keletet illető elképzeléséről, foglalja össze az újság.

 

Ugyanezen a sajtókonferencián Louisa Hanoune kitért arra is, hogy pártja a török miniszterelnök, Erdogán algériai látogatása alkalmából távol tartja magát.

 

A La Tribune szerint, «a Dolgozók Pártja bojkottját a jelenlegi törökországi események magyarázzák. Louisa Hanoune pártja támogatja a török nép mozgalmát, melyben kifejezést nyer a törökországi politika teljes elutasítása annak szociális és gazdasági tartalmával együtt. «Nem avatkozunk be más népek ügyeibe, de nem vagyunk semlegesek», s Törökország szerepéről a líbiai invázió és a szíriai válság kapcsán így szólt: «az Erdogan-kormány az USA meghosszabbított karja.»

 

A dolgozók és fiatalok jelenlegi megmozdulásairól Louisa Hanoune elmondta, hogy pártja helyesli azt a követelést, hogy a határozott idejű szerződések határozatlanná legyenek, a munkanélkülieket illetően ki kell terjeszteni a 2013-as törvényt, és egyéb döntésekre is szüksége van, pl. a bérpolitika felülvizsgálatára.

 

Louisa Hanoune beszélt az Arcelor államosításának döntéséről is. Pártja a kezdetektől elutasította az El Hadjar átadását az Arcelor Mittalnak, annak állami ellenőrzése visszaállítása mellett áll, s a kormányt hasonló lépésekre bátorítja. ( La Nation ).

 

 

 

BANGLADESH


 

A londoni The Guardian (2013.jún.5.)

 

A rendőrség lő az összeomlott üzem munkásainak tüntetésére

 

A tüntetés oka, hogy a hat hete történt katasztrófa óta a hatóságok nem úgy járnak el az ügyben, ahogyan kellene. Az áldozatok családja sérelmezi, hogy az elmaradt béreket sem fizették még ki, követelik a kártérítést, melyet a kormány és a munkáltatók kartellje megígért.

 

Savarban ez ellen tiltakoztak a Rana Plazától nem messze, ahol az áldozatok száma azóta 1 130-ra emelkedett.

A rendőrség tüzet nyitott a nemrég összomlott gyárépület munkásainak tüntetésére.

 

A napilap megszólaltatja a tüntetőket: «A 20 éves Fatema Khatun a túlélők egyike. A katasztrófa óta egy fillér fizetést nem kapott.» A The Guardian emlékeztet, hogy «a bangladeshi konfekcióipar évi 20 milliárd dolláros exportot eredményez. De a munkahelyi balesetek sorozatban ismétlődnek, a múlt évben 114 személy lett tűzvész martaléka.»

 

A brit külkereskedelmi miniszter, M. Duncan, bangladeshi látogatása alkalmából cinikusan kijelentette: «egyik részről az, ami történt, egy fantasztikus fejlődés következménye. Azonban a munkaügyi jogok és normák, egészségügyi, munkabiztonsági és építési előírások nem követik a megfelelő ritmust.»

 

A nemzetközi multinacionális cégek, melyek hasznot húznak ezekből a «hiányosságokból», egyezményt írtak alá, melyben «javítják és ellenőrzik» az üzemi körülményeket, ahol számukra a ruhaneműt előállítják. Mindennek a teteje! Majd pont a bűnözők fogják saját bűncselekményeiket «javítani és ellenőrizni»!

 

Az «egyezmény» valójában az ILO normái, a  jelenlegi garanciák újratárgyalását jelenti a multikkal, kormányonkívüli szervezetekkel – helyettesítve a munkásszakszervezeteket. Ahelyett, hogy a létező előírásokat tartanák és tartatnák be. Erről is szó esik a jún. 15-i genfi független munkástanácskozáson az ILO éves közgyűlése idején. (következő számainkban beszámolunk róla).

 

Kampány

A Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértése támogatásáról biztosítja a bangladeshi dolgozói szövetséget  (BJCF), szoldaritási akciót szervez és textilmunkástalálkozót.

 

Számítunk anyagi hozzájárulásotokra, EIT (megjegyzés: Bangladesh), «CMO-csekk», 87, rue du Faubourg-Saint-Denis, 75010, Paris.

 

 

Kapcsolattartás

Informations internationales

Entente internationale des travailleurs et des peuples

87, rue du Faubourg-Saint-Denis 75010 - Paris -France

Tél : (33 1) 48 01 88 28Fax : (33 1) 48 01 88 36 E.mail eit.ilc@fr.oleane.com

 

Directeur de la publication : Daniel Gluckstein - Imprimerie Rotinfed 2000, 87, rue du Faubourg-Saint-Denis, 75010 Paris (France) - Commission paritaire n° 0713 G 82738 Edité par “Les Amis de l’Entente”, 18, allée Colbert, 78470 Saint-Rémy-lès-Chevreuse

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.