2013. június 25., kedd

Lettország


 

Lettország zöld jelzést kapott, a jövő év elején az euróövezet 18. tagjává válhat.

A liberális HVG értékeléséből: «Az ország a 2000-es években - Észtországgal és Litvániával együtt, a balti tigrisek voltak - az Európai Unió (EU) legnagyobb gazdasági növekedést felmutató tagállamai. 2008 és 2010 között hatalmasat zuhant a gazdaság teljesítménye, a GDP egynegyedével zsugorodott, EU–IMF-mentőhálóra szorult, a hitelért cserébe azonban le kellett faragni a kiadásokat.
A megszorítások  komoly társadalmi feszültségeket eredményeztek a balti államban. A szociális juttatások visszavágása miatt az EU legegyenlőtlenebb jövedelmi viszonyai alakultak ki, a kivándorlás tízéves időszak alatt 13 százalékkal erősödött, a munkanélküliség pedig egy év alatt 7-ről 23 százalék közelébe ugrott.
A szigorú fiskális politika eredményeképpen – Ollie Rehn, az EB gazdasági és pénzügyi biztosa szerint – Lettország "erősebb ma", mint a válság előtt. A lett gazdaság két éve 5,5, tavaly pedig 5,6 százalékos növekedésre állt, a munkanélküliség csökken. Az export is bővül, az államadósság is kezelhető szinten maradt, a költségvetési hiány 1,4-re olvad. Az ország adósosztályzat-besorolását is javították a hitelminősítők. A sokkterápiával a lett gazdaság rendkívül nagy rugalmasságról tett tanúbizonyságot, növelte versenyképességét is, melyet díjaztak a befektetők.»
Eközben a lett lakosság az EU harmadik legszegényebb páriái. A jövedelmi egyenlőtlenségek, az életszínvonal csökkenése miatt  az ország 40 %-a él nagyon súlyos szociális körülmények között, alapvető szükségletektől megfosztva. A munkanélküliségi ráta magas, rengeteg a kivándorló és a toxikomán fiatal. A gyerekszegénység ügyében már a UNICEF is félreverte a harangot. A bérek alacsonyak – a befektetők ezt díjazzák! –, a munkakörülmények «rugalmasak», a házak eladhatatlanok (az ingatlanárak több helyen 70 százalékkal zuhantak). Az euró bevezetését a lakosság többsége nem is támogatja, joggal fél annak hatásától. Az orszàg «versenyképességének javulása» az elsősorban külföldi munltinacionális vállalatok érdekérvényesítésének eufemisztikus megfogalmazása.

A szigorú költségvetési politika, a strukturális átalakítások tehát kedveznek a tőkének, a makrogazdaságnak, de nem a lakosságnak, a dolgozóknak, a népnek... A tigrisből kismacskává szelidült Lettország is fényes példa rá. Ez lenne a követendő példa?

(A HVG-cikk a továbbiakban AJÁNLJA a lett modellt – na ebből nem idézünk!!!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.