2013. június 8., szombat

Nemzetközi információk



Nemzetközi információk
Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértése
127. sz. (497) –  2013. máj. 31.


Algéria


Az algériai Le Soir cikke

Egy amerikai diplomata: «Algériai intervenciónk bírni fogja az algériai hatóságok beleegyezését»

Az információt Louisa Hanoune sajtókonferencián tette közzé. A diplomatával való találkozásra néhány nappal azután került sor, hogy a Dolgozók Pártja közzétette álláspontját a spanyolországi katonai bázisra átdobandó tengerészgyalogosok ügyében, akik alapvető feladata egy algériai beavatkozás lenne.

A sajtóban nagy visszhangot váltott ki a kérdés. Louisa Hanoune szerint  «egy amerikai intervenciónak Észak-Afrikában  vagy a Szahel térségében nagy a valószínűsége. Az olyan kormányonkívüli szervezetek, mint a CIA által manipulált Freedom House, megpróbálnak kihasználni bizonyos szociális bajokat, hogy előkészítsék a terepet a beavatkozásra. Aki be akart avatkozni Líbiában, Tunéziában vagy Szomáliában, az Algériában is be tud. Nézzék meg, hogyan szomalizálódik Líbia. Nagyon-nagyon résen kell lennünk, s ezért szervezünk az UGTA-val közösen egy nemzetközi tanácsskozást.»

A sajtókonferencia második központi témája az alkotmány 88-as passzusa volt. Louisa Hanoune kiemelte, hogy «akiknek ez a passzus nem tetszik, azok a szakszervezeti követelésekben dinamizálódó szociális mozgalmat akarják megosztani és obligón kívülre helyezni. Semmiféle társadalmi hitelük nincsen».

A fentieken kívül állást foglal azok ellen, akiket «manipulálnak és a pártunk elleni kampány folytatására vettek rá». Ennek kapcsán idézett egy Szaúd-Arábiában megtelepedett algériai újságírót.

Kitért az igazságszolgáltatás kettős mércéjére, majd bejelentette, hogy pártja októberben tartja 8. kongresszusát.

A. B.


Oroszország


Rabochie Izvestiya, 35.sz., 2013 májusa


Interjú Valentyin Uruszovval


        4 éven át résztvettünk a kiszabadításodért folyó kampányban, amelyhez sok munkásszervezet aktivistája csatlakozott Oroszországban és egész világban. Mit üzensz nekik?


        Először is szeretném megköszönni. Nagyon őszintén. Remélem, eljön az alkalom, amikor személyesen is megtehetem, noha nehéz szavakkal kifejezni azt az örök hálát, amit érzek. Ma, talán jobban, mint valaha, a jövő nemzedéke érdekében meg kell érteni, hogy a jövő tőlünk és csakis tőlünk függ. Nem lehetünk közömbösek, szolidárisnak kell lennünk, egységbe kell tömörülnünk. Meg kell szabadulnunk a félelemtől, ami csak súlyosbítja eddigi létbizonytalanságunkat. Mindennél rosszabb, hogy a hallgatás és a passzivitás polgárháborúhoz vihet, amit jobb lenne elkerülni. Ezért kell kihasználnunk minden legális és alkotmányos eszközt. Nem kis csoportokban, hanem hatalmas tömegmozgalomban.


        S mi újság az ALROSA (1) szakszervezeténél ma, ott, ahol «minden elkezdődött»?


        A független szakszervezetet teljesen szétszórták, tagjait megfélemlítették. Az utolsó tagja munkát is csak másfél éve kapott. (2) A régi sárga szakszervezet, a PROFALMAZ folytatja «aktivitását». Az emberek elhagyják a várost: 2008 óta a lakosság létszáma legalább 30-40 %-kal csökkent. Kiszabadulásom után elmentem Udacsnijba, az emberek jól fogadtak, de az ALROSA vezetése megijedt. Azonnal behívatták a helyi rendőrfőnököt, az aztán megkérdezte tőlem, miért jöttem vissza. Figyelmeztetett, hogy veszélyes a városban mászkálnom. Mondtam neki, a munkások és a becsületes polgárok között nincsenek ellenségeim, ha valami bajom lenne, keressék csak a felelősöket «ott fent». Aztán még másolatot készített a repűlőjegyemről is, hogy biztosítsa magát. Hát így zajlott a szülővárosomban tett látogatás…


        Négy évet töltöttél letartóztatásban…


        Persze a körülmények nem voltak jók. Sokáig cellában tartottak, egy ágy volt két személyre, néha háromra. Azóta azt hiszem, változtak a kürülmények, ha «túlnépesedettek» is a cellák.  Kb. 20 négyzetméteresek, 10 ágy van bennük… és fogadhattak akár 70 személyt is. Magam is voltam olyanban, ahol 64 fogoly volt, még lélegzetet venni sem volt egyszerű. Nem kívánom senkinek. A táborban a mozgás szabadabb volt, de a barakkok szellőzése az ideiglenes letartóztatások celláira emlékeztetett. Nem voltam képes azt az «ételt» megenni, amit adtak. Eleinte nehezemre esett a kenyér-tea kúra, de aztán megszoktam; és a barátoktól kapott pénzen vásárolhattam is a tábori élelmiszerboltban. A táborban rendszeresen meglátogatott a jakut regionális szakszervezet felelőse, Maxim Mesztnyikov. Órákat töltött azzal, hogy lelket öntsön belém, még a a jeges hidegben is. Csodálom az ilyen embereket, szolidaritássukat, hitüket. Itt találkoztam az Il Tumen (a jakut parlament) képviselőjével, Afanaszij Maximovval is. Amikor az ügyem zajlott, megpróbáltak azzal is megvádolni, hogy ez a képviselő pénzelt, hogy a szakszervezet segítségével jutassam csődbe az ALROSA-t. Olvasni lehet az interneten, de ez ostoba fecsegés: http://www.compromat.ru/page_23295.htm

Az ideiglenes letartóztatás alatt találkoztam egy figyelemreméltó személlyel, Szergej Jurkovval. Tőle származott a független szakszervezet alapítása. Szomszédos cellákban voltunk, egy lyukon keresztül tudtunk kapcsolatba lépni, beszélgetni. Azért ítélték el, mert úgymond «szélsőséges» tartalmú röpcédulákat osztogatott, valójában pedig városáért, Nerungiért harcolt. Ott az olajtársaság kínai migránsokat hozatott a helyi munkanélküliek alkalmazása helyett. Az FSzB (3) azonnal lecsapott rá, két évet kapott a legsúlyosabb büntetőkolóniában. Mára már szabadlábra helyezték Jurkovot, Maximov ügye még folyamatban van, de már csak házi őrizetet jelöltek ki számára. Olvashatunk róla is az interneten, például itt, a jakut független sajtóban: http://vecherka.ykt.ru/node/111


        Tudtad-e követni az érted folytatott kampányt?


        Letartóztatásom után semmiféle levelet nem kaptam, állandóan ide-oda helyeztek. A táborban kezdett változni a dolog az «Orosz riporter» újságírói látogatása után. 5 számot elhoztak nekem a lapjukból, s miután elolvastam az utolsó sorig, kértem, küldjenek még és másokat, külföldit is. Különösen megköszönöm Andrej Gyemidovnak, Dominique Ferrének, Anton Pusztovojnak, Natalia Glagolevának, az «Orosz riporter»-nek. Ők tudósítottak mindenről.


 2013.máj.17.


(1) ALROSA: a Szakhai Köztársaságban (Jakutföld, Oroszország) működő, a világ második legnagyobb gyémántkitermelője. Uruszov Udacsnij város bányájának munkása itt alapította meg 2008-ben az ezerfős «Profszvoboda» szakszervezetet, sztrájkot szervezett a munkáskövetelések érvényesítéséért - mielőtt letartóztatták és elítélték.

(2) 2008-ban bocsátották el, «feketelistára» tették megakadályozva, hogy munkát találjon.


(3) FSzB: szövetségi biztonsági szolgálat, a KGB utódja.


A Nemzetközi Információk magyar kiadásához:

Köszönet a magyar demokratikus és munkásmozgalom, a szakszervezeti mozgalom aktivistáinak és mindazoknak, akik részt vettek a kampányban, aláírásukkal megerősítették a petíciókat, leveleket Valentyin Uruszov kiszabadítása érdekében.


GUADELOUPE


A France-Antilles cikke

Guadeloupe (máj. 24.)


Jocelyn Leborgne felmentve


Jocelyn Leborgne tegnap délután kezdődő ügye végett rendőrségi megerősítésre került sor, a bíróság előtt megjelent tömeg okán.


Az UGTG aktivistája 2011. márc. 23-án megtagadta, hogy DSN-mintát vegyen tőle a rendőrség. A tárgyaláson a szakszervezet számos vezetője is megjelent, közöttük Elie Domota, UGTT-főtitkár, Jean-Marie Nomertin CGTG-főtitkár és Max Evariste, a Force ouvrière főtitkára.


Tegnap Leborgne, sőt, ügyvédei sem jelentek meg. Az ügyész egyéves felfüggesztett büntetést kért, az ügyvédek felmentést. A bíróság utóbbi mellett döntött.


Az ügy kezdete 2010. jún. 9-re nyúlik vissza, mikoris a szakszervezeti aktivistát «közvagyon rongálásáért» 800 eurós bűntetésre ítélték (felírta a Sainte-Anne stadion falára egy kampány alatt: Éljen az UGTT), s ezután akartak biológiai mintát venni tőle.

V.D.


BANGLADESH


Dokumentum

Bangladesh Dolgozóinak Országos Föderációja


Szövetségi követelések


A munkaerőpiac helyzete nem választható él az ország gazdasági helyzetétől. Az egész termelésben hiányzik a stabilitás. A kormány semmiféle ellenőrzést nem végez. Nincs minimálbér, a  termelés körülményei kontrollálatlanok, a munkáltatók hanyagolják a munkabiztonsági törvényeket. A bérek megállapítása is tökéletesen önkényes.

A nagy multik diktálta dühöngő verseny a termelési rendszer egyensúlyát felborította. Minden évben nagy számban pusztulnak el dolgozók tűzesetek és épületösszeomlások miatt, nemrég a Tajreen konfekcióüzemben 115-en, előtte  a savari Rana Plazában 1135-en.

A jelenlegi kormánypárt tárgyalt a szakszervezetekkel egy háromoldalú tárgyalás létrehozásáról, mely témája a bérek ellenőrzése lenne, de ugyanakkor semmi nyomás nem akar gyakorolni a munkáltatókra.

Az ILO konvencióinak értelmében elismert a szabad szakszervezeti szervezkedési jog, ezt azonban megsérti a kormány, csakúgy mint a sajtószabadságot.


Követeljük:

• 10 000 takas (kb. 100 euró) minimálbért!

• a szakszervezeti jogok tiszteletben tartását!

• azonnali intézkedéseket a munkabiztonság betartatása érdekében!

Ezenfelül pedig az áldozatok számára tisztességes kárpótlást, az ILO 155-ös konvenciója ratifikálását.

Követeléseinket delegációnk bemutatja az ILO-nál is.


Mozibur Rahman - Textile Leader - Dinajpur

Shoriut Ullah - Port Leader - Chittagong

Sobahan Mollah - Jute Mill Leader - Khulna

Abdur Rashid - Jute Mill Leader - Khulna

Abu Taleb - Jute Sangram Parisad - Khulna

Md. Rafiq - Garments Leader - Dhaka

Alomgir Roni - Garments Leader - Dhaka

Harun Or Rasid - Jute mill Leader - Kumilla

Harun Or Rasid (2) - Railway Leader - Chittagong

Zakir Hossain - Secretery General - B.J.S.F

Rafiquzzaman, President Bangladesh Jatiya Sramik Federation



(Különböző szakszervezetek közötti kapcsolati bizottság)

2013.máj.24.




Kapcsolattartás
Informations internationales
Entente internationale des travailleurs et des peuples
87, rue du Faubourg-Saint-Denis 75010 - Paris -France
Tél : (33 1) 48 01 88 28Fax : (33 1) 48 01 88 36 E.mail eit.ilc@fr.oleane.com



Directeur de la publication : Daniel Gluckstein - Imprimerie Rotinfed 2000, 87, rue du Faubourg-Saint-Denis, 75010 Paris (France) - Commission paritaire n° 0713 G 82738 Edité par “Les Amis de l’Entente”, 18, allée Colbert, 78470 Saint-Rémy-lès-Chevreuse

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.