2013. június 24., hétfő

Levél


Ganajtúrók...
 
 
 
 
A DK pökhendi hangú levelet küldött a kormánypárti képviselőknek, melyben az Európai Bizottság utasításainak értelmét magyarázza el nekik…
 
 

Mi is ezt tesszük.
-           A «kiadások mérséklése» azt jelenti, hogy még kevesebb jut az egészségügyre, oktatásra, szociális ügyekre, stb. – pontosan úgy, mint minden tagállamban. Azaz: nem lehet megoldani az EU követeléseit anélkül, hogy ne a lakosság húzná a rövidebbet. Adóemelés vagy szolgáltatáscsökkentés, egykutyák.

 -           «Növekedésbarát környezet». A tőke oda megy – az EU alapszerződéseiben biztosított szabadsága értelmében –, ahol olcsóbb munkaerőt, kedvezőbb feltételeket kínálnak számára (de szintén odébbáll, ha ennél is előnyösebbet javasolnak). Kinek lehet az érdeke ez a «növekedésbarátság» – a rabszolgamunka filléreként, a munkásjogok hiánya, a zöldmezők közpénzekből finanszírozása, a multik adócsökkentése?

      «Tegye lehetővé a bankok számára a hitelnyújtást, …a nehéz helyzetbe került bankok megsegítését». Vagyis : adóinkból támogassa meg ismét a bankokat – ahogy elődei, de a Fidesz is tették –, tőkésítse fel őket ismét közpénzekből, hogy azok a nemzetközi pénzvilág zsebeit megtömhessék.

 
      «Csökkentse minimálisra a társasági különadókat», «segítse és ne korlátozza a piaci versenyt». Az államot azért tartjuk – igen, mi és nem a fenntartásához egyre kevésbé hozzájáruló tőke –, hogy az szervezze közös életünk közös igényei kielégítését (közlekedésünk, gyógyításunk, nyugdíjunk, oktatásunk, igazságügyünk, rendfenntartásunk, fogyasztási cikkekkel ellátásunk, stb.). Ha ez az állam nem teszi meg, hanem ehelyett a tőkés magánvállalkozásokat, a piaci versenyt segíti, akkor nincs is rá szükségünk. Ha a tőkének nem szabad adót fizetni, csak minimálisat, akkor hogy’ képzeli az Európai Bizottság és honi alvállalkozója a szegénység csökkentését, «különösen a gyermek- és romaszegénységre koncentrálva»?

 
(A többi blabla…)

Amit a DK-nak javasolni lehet: nézzen vissza múltjába, állapítsa meg, mi az oka annak, hogy nyolc éves hatalma után a választók zöme el sem ment szavazni, másik része a Fideszre adta voksát (a tendencia ma is tart); rendszerváltó–privatizáló–EU-nak alárendelt pártja válságba kerülve szétszakadt. Ha elemezte, akkor tudnia kell, hogy «népszerűsége» (vagyis, hogy még nem tűnt el a történelem feneketlen kútjában) a Fidesz és testvérpártja szintén zenész politikájának köszönhető – ami persze nem jelenti, hogy a választó ne lenne tudatában annak, egyik kutya, másik eb.

Lenne persze kiút a DK számára is: ha visszatérne a demokrácia szó eredeti jelentéséhez, a démosz, a nép uralmához… Egyébként meg, ha én Fidesz volnék, visszaírnám: «ne aggódj, Csabám, ugyanazt tesszük, mint Ti annak idején, csak egy kicsit kevésbé ortodox módon ! Ezért is szüntették meg a túlzottdeficit-eljárást «ellenünk»!»
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.