2013. június 21., péntek

Népi tüntetések Brazíliában


Sao Paulo és Rio eltörli tömegközlekedési áremelést   


 


Mintegy 10 napja az összes brazil városban az utóbbi 20 év legjelentősebb tömegmozgalma zajlik a tömegközlekedés tarifáinak emelése miatt.  

Más városok után Sao Paulo, ahol a mozgalom indult, majd Rio de Janeiro polgármestere is meghátrált a tömegek követelése előtt és eltörölte az áremelést. Az olcsóbb és minőségibb közösségi közlekedés mellett más okai is vannak a tiltakozásoknak, melyekben sokan vannak a fiatalok: az erőszakos katonai rendőrség, a közszolgáltatások romlása az egészségügyben és oktatásban, a korrupt politikai intézmények és a 2014-ben futball-világbajnokságba ölt óriási pénzek.

A stadionok körül, ahol jelenleg az előkészítő meccsek folynak, nagy a feszültség. A lelátókon a szurkolók a tüntetőket támogató plakátokat emelnek magasba. A kormány rendőri elitcsapatokat küldött a hat fogadóváros védelmére.  

Dilma Rousseff elnök (Dolgozók Pártja) eleinte semmibe vette a mozgalmat, majd a politikusokat arra hívta, hogy «hallják meg a tömeg hangját».

Brazíliát több mint 10 éve a Dolgozók Pártja irányítja (baloldal), melynek Lula volt elnök is tagja volt és az 1964-1985-ös diktatúra ellenzékeként jött létre.   

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.