2012. október 18., csütörtök

A görögországi általános sztrájk előtt a trojka a munkaerőpiac újabb deregulációját követeli a trojka



Görögországban ma általános sztrájkra készülnek a dolgozók, eközben pedig a hárompárti kormánykoalíció pártjából  kettőnek a vezetői a trojka újabb követelése ellen foglaltak állást. A munkaerőpiac szabályozásának megszüntetéséről van szó.
A munkaügyi miniszter munkatársai szerint a trojka a vállalatok számára nyújtandó elbocsátási költségek leszállítását és a minimálbér hároméves indexálásának (inflációhoz igazításának) megszüntetését reklamálja. A minimálbért a télen szállították le 580 euróra.
Fotis Kouvelis a Baloldali Demokratikus Párt nevében figyelmeztetett, hogy képviselőik nem fogják megszavazni a trojka igényét, ha az a görög parlament előtt álló és az elkövetkezendő napokban szavazásra kerülő újabb szigorítási programba kerül.
A szocialista vezető Evangélos Vénizélos pedig megerősítette, hogy a kormány már «megtette a maximumot» a korábbi megszorítási programok során. Azt nem pontosította, hogy hogyan szavaznak képviselői, akik a konzervatívokkal együtt a hatalmi koalíció alapvető erejét alkotják.
A pénzügyminiszter minimalizálta ezeket az ellentéteket és aláhúzta, hogy «az utóbbi időkben fontos haladást értünk el a trojkával folytatott párbeszédben».
A Der Spiegel azt írja, hogy a trojka szakértői csoportja két plusz évet javasol Görögországnak strukturális reformjai és a hitelezők igényelte költségvetési megvágások végrehajtására.   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.