2012. október 17., szerda

Ugyanazon gondok..


A zöldenergia ára: Németországban drágul az áram

A német energiaszolgáltatás már régóta magánkezekben van, a 2022-ig megszüntetendő nukleális áramtermelés pedig 2013-ban jelentős áremelkedést okoz.  

A négy legnagyobb szolgáltató, a 50Hz, az Amprion, a TenneT és a TransnetBW bejelentette, hogy 2013-ban 50 %-os emelés lesz az energiaszámlák adóján a zöldenergia (alapjában szél és napkollektor) támogatására. Közös nyilatkozatukban közlik, hogy «a megújuló energia fogyasztók hozzájárulása kilovattóránként 5,277 eurocenttel növekszik 2013-ban».
2012-ben ez az adó 3,592 cent/kWh. Három személyre kalkulálva évi  3500 kWh fogyasztással, az adó 125-ről 185 euróra növekszik. A többlet összesen több, mint 20 milliárd euró lesz a jövő évben.
Az adót törvény írja elő, amely garantálja a magánkézben levő szél- és napenergiának a piacinál magasabb árát. A különbséget pedig a fogyasztó fizeti.  
Az energiaárak szüntelen emelkedése miatt a kritikák megsokszorozódtak. Peter Altmaier környezetvédelmi miniszter úgy találja, hogy «elkerülhetetlen és szükséges» a megújuló energiára vonatkozó törvény reformja.

Ellenállás a diktatúrával szemben (Franciaország)


A sajtó alig-alig figyelt fel az okt. 7-i vidéki polgármesterek kongresszusára, holott az óva int a kormánynak a köztársaság «200 éves hagyományaival szakító» kísérletétől, a «települések megszüntetésétől», azok erőszakos összevonásától. A «bizonyos» (tulajdonképpen minden politikai párt és technokrata) erők támogatta «megoldás» növeli az állampolgárok és a közszféra közötti távolságot és a társadalmi válságot erősíti, jelenti ki a határozat. Ez annál is figyelemre méltó, merthogy a szervezet 7 tagú vezetése széles politikai kört reprezentál (szocialista, jobboldali, kommunista, stb.) közel tízezer polgármestert felölelve…
A francia forradalomban született demokrácia alapja, a közösség (commune) a köztársaság talapzata. Az előző kormány által elkezdett «területi reform» és a jelenlegi likvidálja ezt, pénzügyileg megfojtja amellett, hogy állandóan több terhet mér rájuk – a trojka (EU-IMF-EKB) politikája diktálta szigorítás eredményeképpen. A határozat közvetetlenül utal erre, a demokrácia maradékainak felszámolására csakúgy, mint a polgármesterek és a lakosság általános felháborodására.
Igen,  «diktatúráról» beszélünk és nem túlzunk. Bizonyos módon még a kormány is beismeri. A PSA, Sanofi, ArcelorMittal üzemeinek felszámolása kapcsán az Európai Bizottsághoz intézett alázatos hangú levél így fogalmaz: kérjük «iparpolitikánk felülvizsgálatát», s persze «tiszteletben tartjuk versenyképességünk javítását», tehát a dolgozói jogok megkérdőjelezését. Tény, hogy Bartolone, a Nemzetgyűlés elnöke (a harmadik legfontosabb állami poszt), aláhúzza a közkiadások deficitjének a GDP 3 %-a alá szorítása «abszurditását» – ugyanazon  a napon, mikor a Nemzetgyűlés megszavazta! 
A polgármesterek mozgalma így aztán tökéletesen illik a különböző munkásmozgalmi irányzatokhoz tartozó 413 küldött kezdeményezte dec. 1-i tanácskozás céljaihoz: «A trojka diktatúrájával szemben, a fiskális szerződés ellen, az egységért és az ellenállásért.»

A fogyatékkal élők a szigorítások és decentralizáció áldozatai Franciaországban is

Okt. 5-én François Hollande kijelentette, hogy az új decentralizációs törvényben állami illetékességeket kellene átruházni a helyi közösségekre. «A megyék fogják megkapni a fogyatékkal élőkre vonatkozó politika együttesének betegségbiztosításon kívül eső részét», nyilatkozta. 1,2 milliárdos költségvetéssel 1 400 intézmény és szolgáltatás érintett, de a 7 milliárd eurós összegű járadék is.
A fogyatékkal élők védelmi szervezete reagálása: a «20 000 fogyatékos bérből élő, 120 000 dolgozó, 1 700 000 járadékos érintett sorsa megpecsételődik». Megállapítja, hogy «az állam nem akar semmiféle szerepet játszani a fogyatékkal élők kezelésében», és «a döntést az állami deficit lefaragásának logikája irányítja, a fogyatékkal élőket mint terhet kezeli és átpasszolja a pénzügyileg kivéreztetett helyi közösségekhez, amelyek ezt 11 milliárd eurót meg fogják próbálni saját egyensúlyuk biztosítására fordítani».




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.