2012. október 10., szerda

A «szupermaastricht» francia ratifikációja után



2012.okt.9. | Független Munkáspárt (POI)




Az INFORMATIONS OUVRIERES szerkesztőségi cikke
Daniel Gluckstein,
A POI országos titkára

A Nemzetgyűlésben találtak néhány száz képviselőt, aki a trojkának (EU-EKB-IMF) adja az összes hatalmat annak destruktív programjai bevezetésére.
Szavaztak. Na és azután? De ki merné feltételezni, hogy a nép többségének megfelel ez a nemzeti egység-szagú szocialista-jobbközép parlamenti többség?
Abból a célból, hogy a költségvetési deficit a 3 GDP-%-ra, majd  2017-ben 0 %-ra csökkenjen, a kormány szigorított büdzsét vezet be, a társadalombiztosítás lerombolását tervezi, a munkatörvénykönyvet megkérdőjelezi, a helyi pénzügyi kereteket megfojtja, minden szinten magánkézre adja a közszolgáltatásokat, megsokszorozza a reformokat, az új alapokra helyezést”, az ezekhez való szakszervezeti segédkezés elérésére a különféle társadalmi tanácskozásokat, míg a  PSA, Sanofi, ArcelorMittal, stb. bezárásához asszisztál.
Ki meri azt állítani, hogy a «változást most» és a «szigorítást rögtön» közötti átmenet megfelel a demokratikus követelményeknek?
Az összes ilyenféle támadás a «a munkaerő árának csökkentésének szükségessége» nevet viseli. A munkaerő ára? A tőke kerül sokba. Sokezerszer sokmilliárd eurót adott ingyen (vagy majdnem ingyen) az Európai Központi Bank (EKB) a bankok talpraállítására – az államadósságot hízlalva és a költségvetési deficitet növelve. Az adósság kamatainak fizetése ma Franciaországban a költségvetés legnagyobb tétele.   
A dolgozók és a fiatalok tudják jól, hogy hova vezet az Hollande-Ayrault-kormány politikája, amely kapitulált az IMF, az EKB és az Európai Unió előtt. Görögország, Spanyolország, Portugália egymással versenyezve mutatják be. A «fellendülésről» szóló dumáktól pedig kiméljenek meg bennünket. Milyen fellendülésről lehetne szó a tömeges munkanélküliség, a munkahelyi státuszok tönkretétele, a vásáróerőerő csökkenése bázisán?
Az Európai Unió rabigáját, három százalékait, programjait, központi bankját szét kell törni (2). A szigorítási költségvetéssel, minden – ennek a pokoli logikának nevében hozott –intézkedéssel és ellenreformmal szembeni küzdelem az első lépés a demokrácia és a népszuverenitás visszaszerzésében, a GUSKK (és az előző szerződések, mint a Maastrichti) megsemmisítése távlatában. Ez a küzdelem megköveteli a munkásmozgalom függetlenségének megőrzését.  
Ehhez a harchoz és ebben a harcban a Parti ouvrier indépendant támaszkodni tud a GPUSKK (3) ratifikációja elleni kampány eredményeire. Az ekkor létrehozott politikai kapcsolatok és viszonyok erős talapzatot adnak, ebből kiindulva a POI országos szövetségi tanácsa megformálhatja javaslatait azon ezrek és ezrek számára, akik a POI-aktivistákkal együtt bizottságokban kötelezték el magukat a ratifikáció megakadályozására. Ők továbbra is keresni fogják az egység létrehozásához a politikai akciók folytatását, hogy a trojka diktálta és az Hollande-Ayrault-kormány által magáévá tett programokat és ellenreformokat megakadályozzák.
____
(1)   Leo Ferré: magát anarchistának valló zeneszerző-előadóművész-zenész és költő
(2)   Igen, össze kell törni és nem pedig «új irányba fordítani» az EKB-t vagy az «európai kontsrukciót» - ezek olyan üres szavak, amelyeknek a nevében csak a rabiga foglyai maradunk… a Baloldali Front képviselői ugyanazzal a lendülettel szavaztak a GPUSKK ellen, mint a «jövő munkahelyére», mely pedig ebből fakad.
(3)   szerződés a Gazdasági és Pénzügyi Unión belüli Stabilitásról, Koordinációról és kormányzásról

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.