2012. október 20., szombat

A munka világa






A KSH által ismertetett adatok szerint január-augusztusban a nemzetgazdaságban - a legalább 5 fős vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél - teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 220 500 forint volt az első nyolc hónapban. Augusztusban a bruttó átlagkereset 214 697 forint volt.

2013-ban 100 ezer forint legyen a minimálbér és 116 ezer a garantált bérminimum - ez a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége javaslata.
A munkáltatói oldal egyáltalán nem javasol béremelést. Az egyeztetésnél a kormány meghallgatja a feleket, akár az első meghallgatás után dönthet saját hatáskörben. A minimálbér emelését azonban érdemes a költségvetés elfogadása előtt eldönteni, hogy ezt a változást is be tudják kalkulálni.


A munkaügyi hatóság szerint az első félévben 11 164 munkáltatót ellenőriztek és a cégek 61 százalékánál találtak munkaügyi jogsértéseket, amelyek az ellenőrzésbe bevont munkavállalók (113,9 ezer fő) 54 százalékát érintették. A legtöbben a munkaidővel csalnak, de továbbra is jellemző visszaélés a feketefoglalkoztatás (a munkavállalóknak többet kellett dolgozniuk a törvényi előírásnál, vagy egyszerűen nem biztosítanak megfelelő pihenőidőt, írásba foglalt munkaszerződés nélkül, vagy színlelt szerződéssel alkalmazzák a dolgozókat, sokszor „elfelejtik" bejelenteni a munkavállalót). A kiszabott bírság 30 ezer forinttól 20 millió forintig terjedhet, de bírságot csak egyes, súlyosabb szabálytalanságok elkövetése miatt szabott ki az első félévben a hatóság, a legtöbb esetben csak figyelemfelhívással él, vagy kötelezi a munkaadót a szabálytalanság megszüntetésére. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.