2012. október 22., hétfő

Hírmozaik





- Béke Nobel-díj az Európai Uniónak. A békegalamb átalakult ragadozó sólyommá: líbiai bombázások, afganisztáni megszállóháború, NATO-Irán-ellenes szankciók, társulási egyezmény Izrael állammal, kemény társadalmi csapások Európában. A jövő évben talán még a «pacifista» Ku Klux Kán is megkaphatja…


-Belgium: orvosokat elbocsátással fenyegetnek, amennyiben nem utasítják  el a megbetegedett dolgozók 10 %-nak táppénzre kiírását, írja az Orvosok lapja. Az ellenőzéssel megbízott magáncégek célja pedig a 20-30 % elérése a Newsblad (szept. 12-i száma) szerint.


- Olyan tempóban növekszik a gazdagok jószága ahogyan a dolgozóké fogy. Egy kisvárosnyi lakosságnak megfelelő  –  84500 – személynek van 50 milliárd dollárnyi vagyona ma a világon. Vannak persze «egyszerű» milliárdosok is, számuk 26 millióan és a Crédit Suisse üzleti bank szerint a következő öt évben még 20 millióval fog nőni. 

- Franciaországban áldozatot szedett az anyáscsecsemők bezárása. Egy kismamának az A 10-es autópályán kellett szülnie, mivel a legközelebbi intézmény több, mint egy órára található. A gyermek meghalt. Annak ellenére, hogy 5 %-kal nőtt a születések száma, 2009-ben a «Bachelot» törvény értelmében bezárták a térségben három közül kettő szülészetet. François Hollande vizsgálatot kért az ügyben, mivel «minden franciának joga van ahhoz hogy 30 percen belül elérhető legyen a sürgősségi szolgáltatás».

- Néhány számadat. Az USA-ban 4 millió személy veszítette el lakhatását az ingatlanválság óta, még 900 ezerre vár ugyanez a sors a következő évben.  A 314 millió lakosból 97 millió a gyenge jövedelmű kategóriába esik. 46,2 millió gyermek él a szegénységi küszöb alatt. A lakosság 15 %-a szorul rá élelmiszer-bónok kérésére. A válság óta 9 millió személy vesztette el munkáját (ennek egyharmadának megfelelő új munkahely jött létre). A hivatalos munkanélküliség 7,8 %-os (a színesbőrűeknél 15,8 %), s ha hozzáadjuk azokat, akik részmunkaidőben dolgoznak, a szám 20 %. Az új munkahelyek rosszabbul fizetnek, a 2011-es reálbérek a 2007-esnél 8,1 %-kal gyengébbek. Az 1970-es években egy menedzser jövedelme a munkásénak 40-szerese volt, 2000-ben ezerszerese volt.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.