2012. október 15., hétfő

Megszorításellenes tüntetések az Ibériai-félszigeten újra



Okt. 19-én a portugál és spanyol városokban ismét emberek ezrei mentek ki az utcákra tüntetni a megszorítások ellen.
Lisszabonban bizonyos demonstrációk kulturális aspektust vettek fel. A Spanyolország téren hatalmas pódiumot állítottak fel, az előadásokon számos művész közreműködött. Ilyen feliratok voltak láthatók: «Portugáliának elege van abból, hogy kirabolják és megalázzák», «A kultúra – ellenállás! Művészek, az utcára!» « Ki a trojkával!» (célozva az Európai Unió-Európai Központi Bank– Nemzetközi Valutaalap, IMF hármasára).
A nov. 14-i általános sztrájkra szólító egyik szakszervezeti tömörülés szervezte az ezrek vonulását a parlament elé, ahol ma tárgyalják a 2013-as költségvetést, melyet különösen jellemez a szigor. A gazdaságnak már 2012-ben 3 %-ot kellett csökkennie és a munkanélküliség elérte a 16 %-ot. A kormány pedig bejelentette, a jövő évben 9,8 %-ról 13,2 %-ra emeli az adókat.
«A kormányt csak cérnaszál tartja. Minél előbb elvágjuk, annál hamarabb leesik», biztat a CGTP főtitkára.

Madridban kb. ugyanabban az órában többezer személy gyűlt össze a «méltatlankodók» hívására azt skandálva «nem tartozunk senkinek semmivel», melyet lábos és fazékkoncert kisért. «Zajt kell csapjunk, hogy meghalljanak bennünket», mondta egyik tüntető. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.