2012. október 24., szerda

Mit láttunk okt. 23-án Budapesten?



Az első, ami szembeötlik: fals az egész minden oldalról. Álpátosz, aktuálpolitika, gyakran egyszerűen nevetséges külsőségekkel. Nagy szavak itt is, ott is, szónoklatok a saját hívek szájízének megfelelően. A «nagyoknál» egy hang nincs arról, 1956-ban a szervezett munkásság a szocializmusért kelt fel. Az ellenforradalom ünnepe?  



A Fidesz-«békemenetről» lerí a központi szervezés (kimunkált zászlók, transzparensek, feliratok), az állami protokoll. Ezrek jöttek szlovákiai, romániai magyar híveikből, sőt Lengyelországból is a A magyar állampolgárság elnyerése, szavazati jog, pénzügyi támogatás – hálásak Orbán igéreteiért. Amit nem lehet figyelmen kívül hagyni: "Nem leszünk az IMF és az EU rabszolgái", holott a kormány éppen ezekkel az intézményekkel tárgyal egy újabb kölcsönért. A táblavivők nem tudják, Martonyi külügyminiszter eközben éppen a madridi EU-képviseleten dicséri az Uniót.
Nem lehet "tiszteletlenül kezelni a magyarokat", verte a fejekbe a miniszterelnök, de hozzátette: «Magyarország kötelezettségeit teljesíteni fogjuk…», vagyis tovább teljesíti a nemzetközi tőke igényeit.




A Milla előhúzta a nyulat a bűvészkalapból. Bajnaira, a 2009-10 közötti miniszterelnökre esett választása, mögéje sorakozik a Szolidaritás és a Demokratikus Koalíció (Gyurcsány) is az «Együtt 2014»-nek keresztelt szövetségben. Az Ipsos közvéleménykutatása szerint a Fidesz és az ellenzék közötti távolság csökken, az ellenzék győzelemre áhítozik 2014-ben. De milyen politikát kínál? Fő követelése az alkotmányossághoz visszatérés. Az nem, hogy visszavonná a dolgozók, fiatalok, munkanélküliek, öregek, betegek ellen tett intézkedéseket.



A Jobbiknál több, mint különös Marine Le Pen francia szélsőjobboldali vezető barátja, Bruno Gollnisch francia EP-képviselő fellépése. Felkonferálását "vesszen trianonozás" fogadta, aztán amikor magyarul "adjon az istennel" köszöntött, lelkes "szebb jövőt" volt a válasz. A magyarok «keresztény gyökereket megerősítő alkotmányra való jogát» emelte ki. Az EU-ellenes Jobbik ünnepségén az első 9 felszólalóból kettő EP-képviselő volt (Morvai is az). Jelzésértékű a Jobbik EU-ellenességéről.

A dzsembori jellegű demonstráción-ellentüntetésen a munkásosztály szervezeteit nem lehetett felfedezni.

Pedig: demonstráltak a Gyulai Húskombinát Zrt. dolgozói, háború dúl a Hankook és a szakszervezetek között, egységes fellépéssel béremelést követelnek a katonák, a rendőrök, a tűzoltók és a vámosok, a várható elbocsátások miatt a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) fontolóra veszi az országos közszolgálati sztrájk lehetőségét, a közoktatásban működő ágazati szakszervezetek sztrájkbizottságot alakítottak, a visegrádi országok egészségügyi dolgozói együttes fellépésre készülnek: «az érdekképviseletek súlyos fenyegetésnek látják a régió országaiban a nyugdíjkorhatár emelését, a munkatörvénykönyvek liberalizálását, a munkanélküliség növekedését, a keresetek folyamatos csökkenését és az ehhez kapcsolódó munkaerő-kivándorlást».

 Portugáliától, Spanyolországtól, Franciaországtól, Angliától át szerte az Unió országaiban akciónapok és sztrájkok készülődnek. Ennek a nemzetközi mozgalomnak, annak részeként sokasodnak a figyelmeztető jelek Magyarországon is… 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.