2012. október 13., szombat

Az IMF számításai szerint a «gazdag országok» majdnem annyira eladósodottak, mint a háború alatt




Az IMF mostani tokiói csúcstalálkozóján Wolfgang Schäuble  német pénzügyminiszter kijelentette, hogy «nincs más alternatíva az eurózónában, mint a túl magas államadósságok középtávú csökkentése».
A vitában Christine Lagarde, az IMF főigazgatója javasolta, Görögországnak adjanak kétéves haladékot a trojka által megállapított deficitcsökkentés teljesítésére : «A frontális és tömeges csökkentés helyett néha inkább több időt kell adni, mivelhogy sok ország kötelezte el magát a hiánycsökkentés politikája mellett».  Azt azonban nem fogadta el, hogy az egész Európát érintő szigorítási programokról lemondjanak.
A «gazdag országok» államadóssága megközelíti – saját kifejezése szerint – a háború alatti eladósodásukat. A fejlett országok adóssága átlagban felülmúlja GDP-jük 110 %-át, a jövő évben már eléri a 113 %-ot. Japánban már 2011-ben meghaladta a  236 %-ot.
Jean-Marc Ayrault  francia miniszterelnök okt. 11-én  Nantes-ban jelentette ki, hogy  «a háború óta soha, egyetlen kormánynak nem kellett ilyen nehéz gazdasági körülmények között irányítani az országot. Európa fellendítése, a globális kihívások kényszerítenek kötelezően a változtatásokra».


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.