2012. október 2., kedd

Magukért beszélnek

Születésétől fogva, 36 éve gondozza, ápolja testi és szellemi súlyosan fogyatékos fiát egy 56 éves anya az otthonukban. Ketten élnek így. A szociális törvényben biztosított ápolási díj összege 38 350 Ft/hó. Az anya egészségi állapota is olyan (csak próbáljuk meg elképzelni az elmúlt 36 évét), hogy közgyógyellátásban részesül, ez havonta 6000 Ft. A család lakásfenntartási támogatásra is jogosult, melynek összege 5600 Ft/hó. Így az anya havi jövedelme 49 950 Ft. A tervezett segélyplafon 40 000 Ft, azaz a kormány szerint eddig havonta 9950 forinttal többet kapott az édesanya, mint az szükséges és indokolt lett volna. Hát most elveszik.

Alkalmazotti állományának megközelítőleg 7 százalékos csökkentésére készül a Mol Nyrt. szlovákiai leányvállalata, a pozsonyi Slovnaft olajipari vállalat - erősítette meg Anton Molnár a vállalat szóvivője kedden. Az elbocsátás a 3.600 embert foglalkoztató vállalat megközelítőleg 300 alkalmazottját érintheti a következő néhány hónapban. Az elbocsátás a vállalatnál bevezetett általános költségcsökkentő intézkedések része.

Stratégiai megállapodást köt a kormány a Magyar Suzuki Zrt.-vel, az Alcoa-Köfém Kft.-vel, a Hankook Tire Magyarország Kft.-vel és a Richter Gedeon Nyrt.-vel. A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent kormányhatározat szerint a miniszterelnök kapott felhatalmazást arra, hogy a cégekkel tervezett megállapodásokat a kormány nevében aláírja. A kormány stratégiai megállapodások megkötéséről döntött a Coca-Cola HBC Magyarország Kft.-vel és a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-vel is. Azt szeretnék elérni, hogy ezek az alapvetően külföldi tulajdonú és exportra termelő cégek "még jobban, még biztosabban, még kiszámíthatóbban érezzék itt magukat Magyarországon" - mondta Szijjártó Péter.

A küszöbön álló, 350 milliárdos költségvetési kiigazítás első elemei között "megy a kukába" a jövő évre tervezett pedagógus-béremelés a kormányzati szereplők szerint. Varga Mihály IMF-EU tárgyalásokat vezető tárca nélküli miniszter is elismerte, hogy a nemzetközi szervezetek 300-350 milliárd forinttal nagyobb hiány látnak a kormány által kalkuláltnál, emiatt pedig egy megközelítőleg ekkora nagyságrendű kiigazítási csomagot kell a kormánynak összeállítania.

Hende Csaba honvédelmi miniszter a Tolna megyei Medinán, a NATO radar-létesítmény alapkövét elhelyezőt ünnepségen arról beszélt, hogy "nem beszélhetünk független, szuverén Magyarországról akkor, ha saját légterünket nem tudjuk ellenőrzésünk alatt tartani".

Az ENSZ élelmezésügyi szervezete, a FAO múlt heti jelentése szerint megismétlődhet az öt évvel ezelőtti élelmiszerválság. Az árak már most is magasabbak, mint 2008-ban, pedig az ötven éve nem tapasztalt szárazság hatásait még nem is lehet érezni. Jórészt az oroszországi és észak-amerikai aszály miatt az egész világon dinamikusan drágul a hús, a tej, a cukor és a gabona. A helyzet nálunk sem jobb, két ok miatt sem. Egyfelől azért, mert hazánk az aszály által átlagosnál jobban sújtott országok egyike, másfelől pedig azért, mert a magyar takarmányok árát elsősorban az európai és a világpiaci árak befolyásolják.

Kormánypártiak törvényben törölnék az utcaelnevezésekből a kommunista múltat. Szerintük egyre nagyobb a lakossági nyomás az ügyben. Lenin utcákat, Marx Károlyról, Engelsről, Ságvári Endréről, Frankel Leóról elnevezett utcákat sorolják fel, de a listán szerepel még a „Felszabadulás”, a „Néphadsereg”, a „Népköztársaság” kifejezések is.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.