2012. október 29., hétfő

Nyugaton a «szociális jogok tömege védi a proletariátust»?



Rekord munkanélküliség Spanyolországban

Szept. végén 25,02 % -os, ami 5.778.100 munkanélkülit jelent. A 16-24 éves fiatalok között 52,34%. Spanyolországnak, az eurózóna negyedik legerősebb gazdaságának 2012-14-re 150 milliárd eurót kell  «összekaparnia» (2013-ban 39 milliárdot) az adónövelésekből, az áfa emeléséből, a közszféra béreiből, a munkanélküli jövedelmek csökkentéséből, az egészségügy és közoktatás költségvetéséből. Az állami költségvetés hiánya pedig újra növekedni fog a bankoknak közpénzekből nyújtott talpraállítási segítség után… A tüntetések és sztrájkok megsokszorozódnak, minden héten ezrek és ezrek tiltakoznak a megszorítások ellen. «Az egész válság szélhámosság. Ez a bankok válsága», mondja egy iskolabusz sofőre, az 51 éves Pedro Flores. «A spanyol bankok persze helyeslik az intézkedéseket», teszi hozzá egy képviselő, Alberto Garzon. «Nem a nemzetek közötti konfliktusról van szó, a szegényeket éppen úgy érinti ez Németországban, Portugáliában, mint Spanyolországban.»
Általános sztrájk nov. 14-én az Ibériai-félszigeten és Görögországban.  

Római tüntetés a szigorítások ellen

Mario Monti politikája, az adóemelés, a közszféra kiadásainak csökkentése és a nyugdíjreform ellen ezrek vonultak az utcára két napja.
«Ugyanaz a politika mindenhol az Unióban, az, ami Görörországot fektette kétvállra, ami Európa felét, az egészségügyet, a közoktatást  tönkretette », mondja egy tüntető.
«Egyesülni kell a lázadó Európával. Szabaduljunk meg Montitól, a kormányától», olvassuk egy transzparensen.  
Múlt csütörtökön a képviselők a nyugdíjasok és rokkantnyugdíjasok 0,3 %-os adóemelését vezették be. 10 millió nyugdíjas fog 6,6 %-os adót fizetni 2013. áprilisától és 2,5 millió – alacsony jövedelme okán – kimarad belőle.  
1983-ban vezették be a betegek saját hozzájárulásának emelését kórházi tartózkodásukhoz, amely ma napi 18 euró. 

Franciaországban egyetemi hallgatók számolnak be arról, a tandíjak illegálisak, az új európai szerződés értelmében fogják később korrigálni (emelni), a diákoknak kiadandó szobák a piaci áraknál magasabbra emelkedtek, az oktatás privatizációja tovább folyik. A független munkáspárti-kommunista párti-baloldali frontos aktivisták által létrehozott bizottságok tovább folytatják a harcot az iskolai osztályok megszüntetése ellen, a küzdelmet az idős személyeknek nyújtott segítség megkurtításával szemben, az új európai szerződés megsemmisítéséért.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.