2012. október 14., vasárnap

Háború és beavatkozás ellen




A Socialist Organizer 12. országos kongresszusa (USA)
(2012.okt.6-7.)
Nyilatkozat az imperialista háborúk és a bevatkozás ellen

Az elnökválasztás előestéjén a Socialist Organizer megtartotta 12.kongresszusát.
Az afganisztáni háború és megszállás kezdete után 11 évvel kongresszusunk riadóztatja a munkásosztályt és minden elnyomott népet a világon és főként az Egyesült Államokban, hogy az  USA-agresszió a választások után minden kontinensen új dimenziót  öltethet.

A két fő elnökjelölt,  Barack Obama és Mitt Romney megerősítették, hogy megbízatásuk alatt lehetséges egy közvetlen beavatkozás Szíriában, légibombázás Iránban. A  New York Times október 5-i cikkében olvashatjuk, hogy  Netanyahou izraeli  elnöknek ígéretet tettek mindketten, 2013 júniusától elkezdthetik bombázni az iráni nukleáris üzemeket.

Nyilatkozatunk idején Afganisztán megszállása az USA-NATO által – a leghosszabb háború az amerikai történelemben –  tizenkettedik évébe lép. A demokraták csakúgy, mint a republikánusok azt állítják, a megszállás szükséges, a «demokráciát és stabilitást» kell biztosítani. A tények ennek ellenkezőjéről szólnak. Nem békét és haladást hoz, hanem az afgán nép önrendelkezésének sárba tiprását,  amelynek eredménye halottak ezrei, menekültek milliói, nemzeti diszlokáció.

Az afganisztáni háború ugyanakkor háború az USA dolgozói ellen is. Több, mint 2 700 amerikai és NATO-katona vesztette életét. Dollármilliárdok ezreit nyeli el egyedül az afganisztáni háború, holott iskoláinkat, közszolgáltatásainkat csak költségvetési megszorítások érik, ezt pedig  demokratikus jogaink folyamatos romlása követ.

Pedig a háború nem korlátozódik Afganisztánra.

- Zsoldosok, tanácsadók küldésével az iraki háború és megszállás folytatódik, US-katonák képzik ki az iraki biztonsági erőket. Több mint egymillió iraki életébe került már, kétmillió személynek kellett elmenekülnie és több mint 2 ezer milliárd dollárba került eddig.
- A Pakisztánra mért csapások intenzebbé válnak.
- Líbiát is légicsapásokkal támadták.
- Az iráni népre gyalázatos szankciókat róttak, ez is háború, csak más formában, a dolgozók és a szegények ellen.
- A palesztin nép elleni háború felerősödött Gázában és Ciszjordániában, az izraeli apartheid-típusú rendszert megerősítették Libanon diszlokációs fenyegetésével, szuverenitása megkérdőjelezésével.
- 8 éve folyik háború Haiti megszállásával az ENSZ Minustah-csapatai «békemissziója» örvén.
- Az USA katonai erői Mexikó egész régióit szállta meg a drog elleni háború jegyében.
- Most pedig Maliban és Afrika más térségeiben növekszik a fenyegetés az Afrikom-erők révén, Szíria és Irán fenyegetéséről nem is szólva.

És a listának nincs vége.

Minden USA-tól kiindult beavatkozás mai politikájának lényegét fejezi ki. Az USA-imperializmusnak ez a válasza a világ dolgozóinak és népeinek szuverenitásukat és alapvető jogaikat megvédeni akaró próbálkozására. Ez az imperialista válasz a tunéziai forradalomra, mely továbbterjedt Észak-Afrikában és más kontinenseken is.

A Socialist Organizer, a Negyedik Internacionálé amerikai szekciója a kormány minden hazugságával, «béke- és demokráciahozó, stabilizáló» és egyéb nemes elveket hangoztató szemforgatásával szembeszáll.

Hogyan merészeli az USA kormánya a demokrácia védelmét hangoztatni, mikor három legfontosabb közel-keleti szövetségese Szaud-Arábia, Bahrein és Katar, ahol a a nép, a dolgozók és a nők legelemibb jogai is hiányoznak?

Nem, a demokráciával, a békével, az önrendelkezéssel, a stabilitással, az igazsággal nem foglalkozik az USA kormánya, soha nem is tette.

Minden beavatkozásával, háborújával a multinacionális érdekeket szolgálja. Ez a politika képes a nemzetek szétszórására, mert a nemzet volt a kerete annak, hogy a dolgozók, az elnyomottak kezükbe vegyék valamilyen formában forrásaik ellenőrzését, természeti kincseiket, különböző fokon jogot szerezzenek maguknak, mert jussuk csak  az USA-imperializmus és segédcsapatai határtalan elnyomására és kizsákmányolására korlátozódott.

Ki kell mondani nyíltan: a fegyveres erők használatának intenzifikálása része a munka ára csökkentésének az egész világon azért, hogy az amerikai multinacionális vállalatok igényeit kielégítsék.

12. kongresszusunk magának a «vadállatnak a gyomrában» megerősíti, hogy az USA népeinek, különösen a szakszervezeteknek a központi felelőssége, hogy fényt derítsenek minden hazugságra, amely a háborúkat akarja igazolni, a szemforgató álnokságokra, melyet el kell utasítani.

Enélkül az amerikai munkásmozgalom nem segítheti magában az USA-ban sem a munkásosztály, a fiatalság, az elnyomott nemzetiségek felemelkedéséért vívott harcot.

Ezt az üzenetet vitte az amerikai küldöttek csoportja Algírba 2011 novemberében a háború és megszállás elleni tanácskozásra.

Ez a Socialist Organizer üzenete. Szervezetünk meg fogja erősíteni  kapcsolatait a Negyedik Internacionálé minden más szekciójával, mert nagyon jól tudjuk, hogy az imperialista háború elleni harc elemi feladatunk.

Ezzel a meggyőződéssel keressük országunkon belül is a lehető legszélesebb háborúellenes összefogást. Ez  játszott olyan jelentős szerepet akkor is, amikor az imperializmus vietnami háborújának leállításáról volt szó.

Ha nagyon széles összefogás születik az USA-ban és más országokban a fiatalok, a dolgozók, az elnyomottak és szervezeteik között a háborúkra és megszállásra való NEM-mel, megerősítve, hogy a pénz az emberi szükségletek kielégítésére kell szolgáljon, akkor meghátrálásra tudjuk késztetni a katonai gépezetet és előre tudunk lépni a béke, az egyenlőség és a szolidaritás felé.

Vállalunk minden erőfeszítést, hogy új, egyesült és független, dinamikus háborúellenes mozgalom szülessék, mely elsősorban azokra a szakszervezetekre támaszkodik, amelyek a US Labor Against Warhez csatlakoztak. Felhívást bocsátunk ki, hogy az utcákon követeljük:

- Az összes amerikai katona visszatértét Afganisztánból és a Közel-Keletről!
- Véget vetni az Irán elleni szankcióknak!
- Leállítani a Szíria és Irán háborús fenyegetését!
- Pénzügyi alapokat a munkahelyekre, az oktatásra, a szociális szolgáltatásokra, nem pedig a háborúkra!

(egyhangúlag elfogadva)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.