2012. október 29., hétfő

Nemzetközi információk


Nemzetközi információk
97.sz. (466) –2012.nov.26.
Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértése

Dél-Afrika - Azania

A Jacob Zuma  miniszterelnöknek írt nyílt levél

Állíttassa le azonnali a Julius Malema, Johannes Seoka Excellenciás
és Tiyani Lybon Mabasa elleni fenyegetéseket!


A lista aláírásának folytatása
(a levél és az első aláírók az ezt megelőző számunkban)

Németország: Heinz-Werner Schuster, az SPD düsseldorfi munkásbizottsága titkára; Beate Sieweke, az SPD munkásbizottsága titkárhelyettese.
Belgium: Marc Goblet, az FGTB Liège-Huy-Waremme elnöke; Kerckhove Marc.
Brazília: Joao Felicio, a CUT nemzetközi felelőse, titkár; Shakespeare Martins de Jesus, CUT végrehajtó bizottsági tag.
Kanada: B. Ross Ashley, St. Paul’s New Democratic Party, Toronto (személyes címen).
Cuba: Partido Socialista Revolucionario de Cuba.
Spanyolország: Jesús Béjar, CCOO Dél-Madrid végrehajtó bizottsági tag; Koldo Méndez, UPTA-UGT főtitkára, Euskadi ; José Almela, MCA-UGT főtitkára Millars-Plana Baixa-Paláncia; Pablo García Cano, a CCOO madridi ipari szövetsége végrehajtó bizottsága; Rafael Aguilera, FSP-UGT szövetségi tanács.
USA: Saladin Muhammad, Black Workers For Justice aktivistája; Betty Davis, Brooklyn New York; Robert Irminger, Inlandboatmen’s Union ILWU Chair, San Francisco; Dick Gregory, Washington, D.C.; Baba Jahahara Amen-RA Alkebulan-Ma’at, Coalition of Blacks for Reparations in America (N’COBRA) volt országos társelnöke; Julian Kunnie, Tucson, Arizona; Justin Harrison, Unit 1 President: CWA Local 13000, Philadelphie (személyes címen); Diana Bohn, AFT, Berkeley (személyes címen); Richard Rogers titkár, IWW, Philadelphie.
Franciaország: Pierre Picarreta, Caterpillar szaksz. felelős; Marc Riffaud, Haute-Vienne, kommunista tanácsos; Michel Deguy, vró, a Maison de Ecrivains tiszteletbeli elnöke; Christian Joly, volt nemzetkőzi sportoló, szaksz. aktivista; Marc Hébert, szaksz. felelős (Finistère); Roger Calvez, szaksz. felelős; Jean-Pierre Plisson, fotós; Jean-Paul Auxemery, író, fordító; Claude Lassare, demokrata, nyugdíjas; Dominique Guffroy, pedagógus szaksz. aktivista; Jean Claude Faivre, ped. szaksz. aktivista; Pierre Roy, a Fédération Nationale Laïque des Monuments pacifistes et républicains elnöke; Raphaël Porteilla, szaksz. aktivista, poltitikai tudományok tanára; Michèle Vincent, orvos; Serge Bloch, nyugdíjasok szaksz. felelőse; Claude Dubois, szaksz. felelős; Maurice Vial, nyugd. szaksz. felelős; Lysia-Monique Ménard, pedagógus; Lydia Dubucq, nyugd. szaksz. felelős; Christian Florentin, szaksz. felelős; Renée Laurent, szaksz. felelős; Francine Truong, szaksz. felelős; Pierre Garino, szaksz. felelős; Catherine Rossignuolo, szaksz. felelős; Jean Marc Bourcier, pedagógus; Olivier Robieu, politikai aktivista; Arlette Poli, politikai aktivista; Roland Brun, szaksz. felelős; Stéphane Cadier, szaksz. felelős; Marie Pierre David, szaksz. felelős; Olivier Saussac, szaksz. felelős; Philippe Vidal, kórházi szaksz. felelős; Alain Di Scala, kórházi szaksz. felelős; Chantal Urbaniak, szakszerv. tag; Pierre Vallin, zenész; Pierre Brossard; Martine Salagnac, szaksz. felelős.
Nagy-Britannia: Helen Peters, szaksz. felelős, pedagógus.
Magyarország: Albert Ivan, Szikra (munkásmagazin); Anyiszonyan Klara, Munkás Hirlap; Hajek Csaba, Rajtunk Múlik!-Munkásszövetség, Szikra; Somi Judit, Munkás Hirlap, Asztalos László személyes címen).
Olaszország: Beniamino Vicino, UIL vezető- pedagógus,Torino.
Libanon: Khadidje El Husaini, az Arab dolgozó nők bizottsága elnöke; Mouhamad Hachicho, a Népi Demokratikus Párt főtitkársági tagja; Affif Wehbe, a Népi Demokratikus Párt főtitkársági tagja; Ali Mehieddine, a szállítási szakszervezeti konföderáció főtitkára; Abdallah Khaled, a Demokratikus Dialógus Egyesület főtitkára; Linda Mattar, a libanoni Nők Joga Ligája volt elnöke; Ahlam Beydoun, jogtudományi egyetemi tanár; Mariam Hamoud, a dolgozó nők bizottság főtitkára; Youssef Hajj Hassan, mérnök.
Mali: Baba Dao, az E.D.M sa/ SYNACOM szakszerv. főtitkára.
Mexikó: Rosa María Becerril Quiroz, IEMS (SUTIEMS) szaksz. tömörülés kulturális titkára.
Pakisztán: Rashed Rahman, a Daily Times szerkesztője; Khurshid Ahmed, Pakistan Workers Confederation.
Portugália: Ana Sofia Cortes, CGTP szakszerv. küldötte; Eduardo Fidalgo (személyes címen), a Movimento Oeiras Vive (MOV) vezetője; Joaquim Pagarete (személyes címen), az SPGL nyugdíjas pedagógus koordináció tagja, az IR-USL (CGTP) vezetőségi tagja; Maria Isabel Pires (személyes címen), SPGL (CGTP) vezetője; António Chora (személyes címen, a Volkswagen-Autoeuropa dolgozói bizottsága koordinátora; António Avelãs (személyes címen), az SPGL (CGTP) vezetőségi tagja; José Baião, a Commission de TAP dolgozói bizottsága volt tagja.
Dominikai Kőztársaság: Evelio Santos
Svájc: Eric Voruz, a svájci födrális gyűlés képviselője; Valérie Borloz Schaller, USV kanton szakszerv. titkár.
Svédország: Marcus Carlstedt, pedagógusszakszervezet; Nima Djohari Taimori, Szociáldemokrata fiatalok (SSU) aktivistája.
Trinidad és Tobago: Ida Le Blanc, háztartási alkalmazottak szakszervezete (NUDE) főtitkára.
Tunézia: Sami Tahri, az UGTT szaksz. tömörülés főtitikárhelyettese; Sana Farhat, az UGTT végrehajtó bizottsági tagja.


A nemzetközi és a dél-afrikai sajtóból       

A sztrájkolók elbocsátásuk után is folytatják követeléseiket
AFP, okt. 9.: «A kormány képviselői és az Anglo American Platinum múlt héten elbocsátott bányászai között találkozóra került sor. A sztrájkolók béremelést követelnek annak ellenére, hogy 12 ezer munkást tett utcára az egyes számú platinatermelő bányacég. A munkásoknak egyáltalán nincs szándékukban felhagyni a harccal, (…), akciójukat folytatják.»

ZUMA “szociális csúcstalálkozót” hív össze… A dél-afrikai gazdasági és pénzügyi napilap, a Business Day jelezte okt. 12-én, hogy Zuma elnök «összejövetelre hívta az üzleti világ, a szakszervezetek és a civil társadalom képviselőit, hogy a gazdasági fejlődést veszélyeztető erőszakos sztrájkhullámra megoldást keressenek».

«Jacob Zuma a sztrájkokhoz fűződő erőszakkal szembefordult. Azt mondta, ha a munkabeszüntetés a dolgozók demokratikus joga, az emberekkel szembeni elleni gyilkos fellépés kultúrája a tulajdon tönkretételével kombinálva elfogadhatatlan.» Egy szó sincs természetesen a rendőri mészárlásról. A Business Day hozzátészi: «A Cosatu elnöke, S’dumo Dlamini azt nyilatkozta ezen a gyűlésen, hogy “a nemzetközi befektetők informálták őket a bányák jelenlegi állapotáról”. Hozzátette (…): “Felhívás történt az összes dél-afrikaihoz: igen, vannak gondjaink, de nem tesszük tönkre munkahelyeinket; világosan meg kell mutatni, hol vannak a nép igazi vezetői, veszélyes, hogy a dolgozók túl későn értik meg: Julius Malema hazudott nekik”.» A Business Day beszámol arról, hogy a Business Unity munkáltatói szövetség elnöke, Jabu Mabuza azt nyilatkozta, «(…) az elnök felhívása jókor jön, támogatni kell, jó volt azt hallani, hogy a sztrájkok erőszakos jellege elfogadhatatlan».

De a sztrájkok terjednek. Öt nappal a szociális csúcs után nyilvánvaló, hogy semmit nem oldott meg. A munkabeszüntetés gyökeret vert, százezer bányász vesz részt bennük. Zuma kénytelen lett a «szociális partnereknek» szóló felhívását megismételni. A The Sowetan (okt.17.) címe: «Zuma azt mondja a sztrájkolónak: “Vegyétek fel a munkát”». Felhívásának nincs visszhangja a sztrájkolókkal szemben alkalmazott erőszak ellenére. A Kumba vasbányában pl. a Mail and Guardian (okt. 16.) szerint  háromszáz dolgozó a termelés megszakításáról döntött. Azt követelték, hogy bérüket 15 000 randra emeljék és elfoglalták az épületeket. Mintegy kétszáz fő kommandó jelent meg (rendőrök, speciális erők és biztonsági őrök), 7 bányásznak okoztak komoly sérülést és negyvenet letartóztattak.

Munkabeszüntetés egy gyémántbányában. 2012. okt. 18-án egy dél-afrikai sajtóügynökség közölte, hogy a Petra gyémántbánya (Pretoria keleti részén), ahol kb. 1800 bányász dolgozik, ebből 1200 a NUM szakszervezet tagja, beszüntette a munkát 12 500 randot követelve. Sztrájkjuk «illegális» és a NUM nem támogatja őket, de a főtitkár szerint kénytelen a sztrájkolókat képviselni.

Más szektorokban… A konfliktus a bányaszektorra koncentrálódik, de átterjedt máshova is, pl. a kamionosokra, akik háromhetes sztrájk után jelentős béremelést értek el. Ahogyan a sajtó konstatálja, «a sebességéből vesztett Cosatu» kénytelen volt beleegyezni ezekbe a munkabeszüntetésekbe. Ez pl. Newcastle konfekcióipari dolgozói esete, akik eddig a legális minimálbér alatt voltak fizetve.

A COSATU vezetése támogatja Zumát. Miután Zuma megismételte felhívást a munka felvételére, a sajtóügynökségek okt. 18-án közölték, hogy «a Cosatu támogatni fogja Zuma, az ANC vezetője elnöki jelölését a második mandátumra is».

Sztrákjbizottsági küldöttek gyűlése: “Nem hátrálunk meg!” Ezt az összegzést a Financial Times (okt. 19.) vonja le több bánya küldötteinek összejöveteléből: «A résztvevők, a sztrájk által leginkább érintett platina- és aranybányák dolgozói küldöttei komoly figyelmezetést küldtek a bányatársaságoknak: a bányászok követeléseit teljesíteni kell, ennek hiányában az augusztusban kezdődött munkabeszüntetések még inkább terjedni fognak (…).»

Az ANGLOGOLD ASHANTI provokációja. Látványos eszkalációja: az Anglo Gold Ashanti, a világ harmadik aranykitermelőjének fel kellett fügesztenie minden munkát, mivel 35 ezer alkalmazottjától 24 ezer a múlt hónapban sztrájkba kezdett (Financial Times, okt. 19.). Okt. 22-én az «Anglo Gold Ashanti  (…) elbocsátátással fenyegette dolgozóit arra az esetre, ha szerdáig fel nem veszik a munkát» (AFP).

“Jogos védekezés”? Két hónappal a Marikana tragédiája után egyetlen rendőrnek sem kell nyugtalankodnia. A kormány által felálllított vizsgálóbizottság előtt a dél-afrikai rendőrség ügyvédje kifejezte sajnálkozását, de «jogos védelmet» bizonygat… Emlékeztetünk arraa, hogy 34 bányászt lőttek agyon, többeket a hátukon értek a golyók.

Részletek az Informations ouvrières (France) 223. számából 2012.okt.


Tunézia

Beszélgetés Sami Tahrival, az UGTT szakszervezeti tömörülés főtitkárhelyettesével

-      Tunéziában a helyzet ugyanolyan feszült, mint a forradalom időszakában?

-      A társadalmi válság szorosan kapcsolódik politikai-gazdasági válsághoz. Összevisszaság, provokációk, a demokratikus állampolgári jogokat megsértik a teljes büntetlenségben cselekvő miliciák, a kormány túllép saját jogosítványain, úgy tesz, mintha egyedül ő rendelkezne az összes hatalommal. A kormányban három párt van (Ennahda, Köztársaságért Kongresszus és Ettakatol), de az Ennahda mellett a másik kettő mintha nem is létezne. Minden magasrangú hivatalnokot az Ennahda szerájából neveznek ki, a televízióban, a sajtóban is, a nemzeti vállalatok és vámőrség élére. A másik két párt semmit nem kapott a «tortából».

-      Az átmeneti igazságügyi intézményről ezerszer hangoztatott követeléseket eltemették?

-       Igen. Viszont a Ben Ali alatt is létező, korrupt Legfelsőbb Bírósági Tanácsnak új életet adtak. De van egy olyan szektor, ahol az Ennahda súlyos helyzetet idéz elő a biztonság hiányával és erőszakkal, ez a rendőrség. Ezerszámra toboroznak, semmi pályázat, tanulmányi szint nem kell, elég, ha az Ennahda hívei vagy közel állnak hozzá. A válság látszik az Alkotmányozó Nemzetgyűlés berkeiben is, az összeütközések és az erőszak mindennapos. Tüntetések, mobilizációk, az aktivistákat érő támadások, letartóztatások – és miliciák, amelyek az erőszak minden formáját használják szabadon.

Mindennek hatása van a súlyosbodó gazdasági helyzetre. Jelzések érkeznek, hogy gazdasági katasztrófába rohanunk. Persze ennek hatása van a munkáltatókkal béremelésért folytatott tárgyalásainkra is. A munkahelyek helyzete egyre gyatrább – a kormány új munkahelyeket ígér, de ennek semmi realitása. Az UGTT kongresszusát a forradalomban hozott program platformján akarja megtartani. Ez a kongresszus az ország összes politikai erejét összefogásra hívja avégett, hogy a népakarat értelmében egészséges klíma jöjjön létre és a törvényhozói választásokra így készüljünk. De az Ennahda és a Köztársaságért Kongresszus hivatalosan is szakított evvel a kezdeményezéssel, az előre menekülést választották félve az UGTT-tól - ami nem sok jót ígér.

-      Nagy vonalakban milyen kezdeményezéseket tett az UGTT?

-    A cél egy olyan útvonal, amely a feladatokat határozza meg, az alkotmány szerkesztése, az igazságügy átmeneti tanácsának létrehozása, a legfelsőbb választási bizottságé, a választás dámumának meghatározása, a függetlenül informáló legfelsőbb bizottság megalkotása. Ugyanakkor olyan körülményeket is létre kell hozni, mely a hatalom elsinkófálását, annak egyedüli őrzését akadályozzák meg. Harmadszor pedig az összes párttal való párbeszéd keretében ez az átmeneti szakasz siessen az Alkotmányos Nemzetgyűlés munkájának támogatására.

-      Nem az Alkotmányozó Nemzetgyűlésnek kellene e kimunkálás keretének lennie?

     Szuverenitását már kezdetben elvesztette, mikor a kormány kezébe helyezett minden hatalmat, ez tette lehetőve, hogy a kormány saját programját erpltesse rá. Az Alkotmányozó Nemzetgyűlés nem a demokratikus viták szintere. Itt kap legtöbb fenyegetést az ellenzék, itt éri legnagyobb nyomás.


Fülöp-szigetek

Levelezőnk

A PALEA szakszervezet egyik tagja letartóztatásáról

A PALEA-hoz (Philippine Airlines Employees’ Association) tartozó dolgozóknak Ninoy Aquino nemzetközi repülőterén volt munkahelyi konfliktusuk a Philippine Airlines (PAL) légitársasággal, mely sztrájkkal végződött.  A szakszervezeti tagokat megtorlás fenyegeti.

Romeo Sayast, a PALEA tagját letartóztatták és Malvar börtönébe (Batangas tartomány) vitték. A batangasi PALEA és a Partido ng Manggagawa (PM) aktivistái azonnal odasiettek, azt mondják, Sayas jól van. A PALEA 38 másik tagját, köztük két nőt is az a veszély fenyeget, hogy börtönbe kerülnek mihelyt a pasay-i bíróság kiadja a parancsot.

Gerry Rivera, a PALEA elnöke és a PM alelnöke: «A PAL légitársaság vezetése zaklatásért és erőszakos cselekedetekért jelentette fel a szakszervezet sztrájkőrségének 39 tagját, akik az őket 2011. okt. 29-én megtámadókkal szemben védekeztek.»

A PALEA szakszervezet tiltakozik, és természetesen a letartóztatási parancs visszavonásának igényét jelentette be a bíróságon, a Munkaügyi és az Igazságügyi Minisztériumnak címezve mobilizál.

Ezen az ügyön kívül még két panasz van a bíróságon. Rivera a légitársaság új elnökéhez fordult azzal a kéréssel, hogy vonja vissza ezeket a hamis vádakat és keresse a munkahelyi konfliktus megoldását. Szólt arról, hogy a dolgozók ellen semmiféle panasz nem érkezhet a Munkaügyi Minisztérium beleegyezése nélkül.


Kapcsolattartás
Informations internationales
Entente internationale des travailleurs et des peuples
87, rue du Faubourg-Saint-Denis 75010 - Paris -France
Tél : (33 1) 48 01 88 28Fax : (33 1) 48 01 88 36 E.mail eit.ilc@fr.oleane.com

Directeur de la publication : Daniel Gluckstein - Imprimerie Rotinfed 2000, 87, rue du Faubourg-Saint-Denis, 75010 Paris (France) - Commission paritaire n° 0713 G 82738Edité par “Les Amis de l’Entente”, 18, allée Colbert, 78470 Saint-Rémy-lès-Chevreuse

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.