2012. október 7., vasárnap

Gyorshírek


-          Franciaországban tegnap délben mintegy 150 polgármeseter gyűlt össze Montreuil-sur-merben (Pas-de-Calais) az alprefektus épülete előtt peticióját átadni - miután a belügyminiszter bejelentette a vidéki igazgatási központok újjászervezését. Daniel Fasquelle, a kezdeményező képviselő-polgármester (UMP) kiemelte: «Vidéken az aligazgatási központok megtartása alapvető. Évente 400 000 törvényszöveg vonatkozik a polgármesterekre, tehát szükség van ezekre az állami szervezetekre, a területek egyenjogúságága függ tőlük. Montreuilben például 20 tisztviselői állás tűnt el». A Számvevő Bizottság kalkulálása alapján 2012-re az alprefektusokon a munkahelyek 4,8 %-kal csökkentek 2009-hez viszonyítva.
-          A decentralizációs miniszter, Anne-Marie Escoffier tegnap bejelentette, hogy a helyhatóságoknak igenis törleszteniük kell a «mérgezett kölcsönöket» is. Asnières település (Hauts-de-Seine) már tüntetett és bejelentette, hogy nem fogja fizetni a Dexia bank kamatemelését és marad az eredeti 4,50 % fizetésénél. (amely 8,34 %-ra emelkedett a dollárral és jennel való paritása alapján, mivel a «zöld bankó» történelmileg legalacsonyabb szintjén van.) A helyhatóságok 18 milliárdnyi mérgezett kölcsönnel bírnak. Egy másik település (Isère) is visszautasította kölcsöne kamatának (636 000 euró) kifizetését ismét a Dexiánál. Becslések szerint legalább 10 000 lakos és 1 800 település került hasonló helyzetbe.
-          Ma reggel David Cameron, az Egyesült Királyság (konzervatív párti) miniszterelnöke jelentette be pártja kongresszusa megnyitóján, hogy «botrányosnak» tartja azokat a kisérleteket, melyekkel az Európai Unió 2014-2020-ra vonatkozó költségvetését meg akarják emelni. A Bizottság által bemutatott büdzsét vétójogával blokkolni szándékozza, mivel az nem felel meg a britek érdekeinek sem, «elfogadhatatlan, hogy hatalmas összegeket vonjunk el az adófizetőktől, amikor minden nemzeti költségvetést meg kell nyirbálni.» Kettőst büdzsét javasol, egyet az eurózónának, a másikat a többi 10 tagállamnak (a Sunday Times most tette közzé közvéleménykutatását, mely szerint  a lakosság 41 %-a a Labour Partyt támogatja,  30 % a konzervatívokat és  8 % jut jelenleg a Liberális Demokrata Pártnak).


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.