2012. október 26., péntek

Tovább folyik...


«Civilizáció vagy barbárság»

Okt. 18-án Athénban 70 ezer dolgozó tüntetett, Thesszalonikiben20 ezer,  és a szakszervezetek 48 órás sztrájkot hirdettek az új megszorító intézkedések ellen.
Munkások, alkalmazottak, pedagógusok újra az utcára mentek, hogy kifejezzék, nem fogadják el a családokat nyomorba döntő szigorításokat. A rendőri erőszakkal találták szembe magukat.

 Xenophon Lugaris, 60 éves tengerészeti mérnök elvesztette munkáját. Görögországban, ha elveszítjük munkánkat, néhány hónapon belül minden jövedelem nélkül maradunk. Xenophonnak is csak nyomorúságos,  a megélhetéshez kevés kisnyugdíjra volt reménye. Csatlakozott a PAME menetének 25 ezer dolgozójához. A menet érkezésekor a rendőrség könygázbombákkal árasztotta el a Syntagma teret. Xenophon rosszul lett, a rendőrség a mentőt is akadályozta haladásában. Az orvosok már nem tudták újraéleszteni. Egy éve az 54 éves Dimitris Kotzaridist  ölte meg a rendőrségi gáz.

«Azért vagyunk itt, mert nem tudunk így élni.  A sztrájk csak egy szakasza az ellenállásnak, de ez nem elég», mondja egy tüntető. A legnépszerűbb jeszavak: «Kenyeret, oktatást, szabadságot !»,  «A junta nem ért véget 1974-ben !».

Naponta ezer munkahely szűnik meg, a trojka (az új Nobel békedíjas Európai Unió – IMF –  Európai Központi Bank) követelte intézkedések hatására. A munkanélkülsiég 25 %-os, a fiatalok köreiben 58 %-os. A hivatalos adatok szerint a görög munkanélküliek száma 1,6 millió, négyszer több, mint a négy éve, a szigorítások kezdetekor.
Minden intézkedés alkalmával a görög vezetés, legyen az szociáldemokrata, vagy konzervatív, bejelentette, már látni az alagút végét.  A trojka legújabb követelése 13,5 milliárd euró - a bérekből, nyugdíjakból, az egészségügyből és oktatásból.
Nov. 14-re, Portugáliával és Spanyolországgal egyidőben újabb általános sztrájk készül.


Görögország - trojka

Október 25-én a görög pénzügyminiszter bejelentette, hogy megegyezés született abban, két év haladékot kap az ország a 3 %-os deficithez való visszatérés ügyében (2016-ot 2014 helyett). Az Európai Unió azonnal cáfolta.

Egy hónapja tart, hogy a trojka ellenőrei a kormánnyal tárgyalnak. Egy 31,5 milliárd eurós EU/IMF kölcsönnek nov. 16-án kellene felszabadulnia, ekkorra ürülnek ki a kormánykasszák.  Az összeg felszabadítása attól függ, az előzőleg követelt intézkedések hogyan valósultak meg. A trojka úgy ítéli, a célok nem teljesültek, a kormány állítja, hogy a szigorítási intézkedések következtében a bevételek csökkentek, a trojka által becsültnél nagyobb a recesszió. Ezért kért haladékot.
Cserében a kormánynak méginkább szigorítania kell (a 2013-as csomag 13,5 milliárdját növelni): csökkenteni a béreket és nyugdíjakat, a munkanélküli jövedelmeket, a nyugdíjkorhatárt 67 évre emelni, az elbocsátás költségeit leszállítani, 25 ezer tisztviselői munkahelyet megszüntetni.

A kormánykoalición repedések mutatkoznak. A miniszterelnök pártjából két képviselőt menesztettek, a koalició három pártjának vezetői egymásnak ellentmondó nyiltakozatokat tesznek.  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.