2012. október 7., vasárnap

Dél-Afrika



A dél-afrikai Rustenburgban a platinakitermelés angol-amerikai «number one»-ja, az Amplats lányvállalata bejelentette, hogy sztrájkoló 28 ezer bányászából 12 ezret elbocsát. Ma reggel a bányászok százai egy stadionban gyülekeztek meghallgatni szakszervezeti vezetőiket és kinyilvánították szándékukat a béremelés elérésére indított sztrájk és tüntetés folytatására. Egyperces csenddel adóztak a csütörtöki rendőri összecsapásban megölt társaik emlékére.
Az erőszakszervezetek e héten legalább 7 személyt öltek meg ebben a régióban és a NUM egyik helyi (Marikana) szakszervezeti felelősét is halálos lövedék érte.
« Nem gondoltuk, hogy ide jutunk», mondja egyik sztrájkoló bányász, Gaddhafi Mdoda, «de nem hagytak választási lehetőséget számunkra».
«Nem hátrálunk meg, mindegy, mit mondanak vagy tesznek, az utolsó csepp vérünkig harcolunk», tette hozzá a demonstráció egyik szervezője, Mametlwe Sebei.
A szomszédos Limpopo tartomány aknáit és elérte néhány napja a munkabeszüntetés. Két hete a szárazföldi szállítás is leállt. A Royal Dutch Shell pénteken bejelentette, hogy nehézséget okoz az ország üzemanyagkútjainak feltöltése.
Közel 100.000 személy folytat jelenleg sztrájkot Dél-Afrikában.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.