2012. október 18., csütörtök

Magyarázat fiatal barátainknak



Nehéz követni a röpködő százmilliárdokat, de ennyire emelkedett a  megszorítások összege: 770 milliárd!

Miért kell ezt az összeget megspórolni /emelni az adókat?

Az Európai Unió Maastrichti (stabilitási) szerződése előírja a tagállamok számára, hogy adósságukat és költségvetési hiányukat csökkenteni kell. Utóbbit 3 % alá – ezt a kormány először 2,2 %-ra akarta leszorítani, majd a gazdasági növekedés hiánya miatt 2,7 %-ban határozta  meg.  Az Orbán-kormánynak ezek a megszorításokat azért kell megtenni, mert az Európai Bizottság és az IMF szakértői szerint a nemrég bejelentett csomaggal nem éri el a megkövetelt csökkenést. Ezért a kabinet hozzácsapott még egy adag  megtakarítást”. Miből fakad a költségvetés hiánya? Abból, hogy a bevételi oldal sokkal gyorsabban csökkent. Mert  kormányaink rendre támogatják a munkáltatókat, a tőkét…  Nem csak adókedvezményekkel, sőt közvetlen támogatással, hanem a munkabérek és fizetések csökkentésével, a munkakörülmények rontásával – mégsem tudja megtartani a multinacionális vállalatokat, azok továbbállnak, ha máshol még olcsóbb munkásokat találnak…

Ahogyan a Munkás Hírlap írja, Orbán valamiféle teljes függetlenségről beszél Magyarország érdekeinek védőjeként. Hogyne!  Az Orbán-kormány intézkedései pontosan belleilleszkednek elődei kontinuitásába, a liberálszociálissá változott maffiózó volt-nomenklatùra tevékenységébe, amely majd’ 20 év alatt magántulajdonná tette a közvagyont.  Márciusban aláírta Brüsszelben a «fiskális szerződést», amely még ennél is nagyobb költségvetési hiánycsökkentést, tehát még több megszorítást  irányoz elő. Az alaptörvénybe ezt «bebetonozta», a belföldön ellenségként kikiáltott IMF-ről pedig  a Kossuth rádió hullámain 2012. ápr. 27-én deklarálta, hogy az «IMF a barátunk». Ez annyit jelent, hogy Magyarország teljes mértékben függeni fog  az (IMF-Európai Bizottság-Európai Központi Bank) trojkától, teljes nemzeti szuverenitása elvész; és jelenti annak az adósságnak az elismerését szintén, amelyért a magyar nép a legcsekélyebb mértékben sem felelős.

De mitől és mennyire növekszik az államadósság?

A 2006 és 2011 közötti időszakban több mint 8200 milliárd forinttal emelkedett az államadósság, és a kamatok, jutalékok ebből közel 6600 milliárd forintot tettek ki - mondta Domokos László,az Állami Számvevőszék elnöke.  Az államadósság növekedésének több mint 80 százalékát a meglévő adósságra fizetett költségek tették ki az elmùlt hat évben  –  tette hozzá.  
A stabilitási törvény szerint az államadósság csökkentését előíró szabálynak meg kell felelni, és módosítani kell a költségvetést, ha a szabály betartása veszélyben van.  Ezt nem az – akármilyen, de mégiscsak választott – magyar parlament állapítja meg, hanem az Európai Bizottság!  S ha netántán a magyar kormány nem engedelmeskedne, akkor Magyarország uniós pénzektől esik el. De az Uniótól nem csak kap Magyarország, be is fizet oda! A belépéssel pedig piacot nyitott a nála sokkal erősebb gazdaságoknak, a külföldi tőkének, a privatizációnak, biztosítja az olcsó munkaerőt, nem ajándék ez a pénz (hogy arról már ne is szóljunk, azt nem akármire adja az Unió,  felhasználásáról maga dönt)! mindebből csak a globális tőke hùzza a hasznot.
El kell gondolkodnunk, amellett, hogy ez a kormány nem szolgálja a népet, ezért csakugyan le kell váltani, de:  kell-e nekünk (s a többi népnek) az Európai Unió?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.