2013. október 4., péntek

A megszorítások pedig folytatódnak!


 
Az euróövezetben a pénzügyi piacok «további konszolidációs lépéseket és szerkezeti reformokat» várnak, ebben a szellemben nyilatkozott a Standard & Poor's Londonban a múlt héten.
A hitelminősítő elemzői közölték, van annak kockázata, hogy a kedvezőbb piaci feltételek veszélyeztetik az euróövezeti gazdaságok előtt álló, még mindig jelentős kiegyensúlyozási és adósságleépítési feladatok végrehajtását. A valutauniós gazdaságokra érvényben tartott adósosztályzati kilátások egyenlege továbbra is jórészt negatív, ami azt jelenti, hogy a Standard & Poor's megítélése szerint legalább egyharmados az esély az érintett országok adósbesorolásainak visszaminősítésére – fenyeget a cég.
A tanulmányhoz fűzött grafikus kimutatás illusztrálja, hogy már eddig is meredeken romlott az euróövezet adósminőségi megítélése. A valutauniós alapító tagállamok átlagos adósosztályzata 1993-ban még a magasan elsőrendű "AA" szint felett járt, jelenleg pedig nem sokkal haladja meg az "A" átlagot. Ez a Standard & Poor's besorolási módszertana szerint négyfokozatnyi visszaesés.
Az S&P kimutatása szerint az átlagon belül az euróövezeti szuverén adósosztályzatok sávja a lehetséges legjobb "AAA"-tól a Ciprusra érvényben tartott, rendkívüli befektetői kockázatokra figyelmeztető "CCC plusz"-ig terjed. A Standard & Poor's már csak négy eurógazdaságra - Németországra, Hollandiára, Finnországra és Luxemburgra - tart érvényben "AAA" besorolást.
Az elemzés szerint az euróövezeti gazdaság összteljesítménye még mindig 2 százalékkal elmarad a 2007-ben mért legutóbbi csúcsértéktől, de az átlagon belül ugyancsak széles különbségek vannak. Írország, Olaszország, Portugália, Szlovénia és Spanyolország hazai összterméke (GDP) reálértéken mérve 8 százalékkal jár a 2007-es szintek alatt, Görögországé pedig 20 százalékot zuhant.
A foglalkoztatottsági ráta sok esetben a gazdasági teljesítménynél is nagyobb mértékben zsugorodott: Spanyolországban e mutató csaknem 20 százalékkal, Írországban és Portugáliában csaknem 15 százalékkal esett vissza. Erőteljes figyelmeztetés arra, hogy a tagállamok döntési mozgástere korlátozott.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.