2013. október 10., csütörtök

Az euró, a kulcsdarab


 






Miközben a francia nyugdíjreform parlamenti tövényvizsgálata folyik, a dolgozók nagyon is jól tudják, hogy ez valójában ellenreform, pontosan ugyanúgy, mint az iskolareform, a «decentralizáció III. aktusa», a szigorítások politikája vagy az «elbocsátásokat kísérő program» — egyszóval az Hollande-Ayrault kormány egész politikája —, mely mind a (pénzügyi tőke által diktált) európai szerződésekben rögzített.

A munkásosztály számára kulcskérdés saját maga és szervezeteinek függetlensége, melybe beletartozik az Unióval, intézményeivel, szerződéseivel szembeni függetlenség is.

A kormány egyetlen alkalmat nem mulaszt el hűségnyilatkozata kimutatására, a múlt héten Moscovici mutatta be a költségvetési tervezetet az európai biztosoknak hozzájárulásra.

Mit tesz a francia kommunista párt? A L’Humanité kritikával illeti a nyugdíj ellentreformját és jelzi, hogy az európai választások előkészítésére «Európa újjáalapítása» címmel tartja konvencióját. Azt mondja, bele kell illeszteni  «az aktuális EU osztályalapjaival való szakítás elemeit», elővéve egy «új koncepciót: a szabad és társult népekét», mindazonáltal «kimutatva az euróból való kilépés hamis megoldásának zsákutcáit». A dokumentum elveti  az euróból kilépés útját, ehelyett «a jelenlegi egyedi fizetési eszközt a népek szolgálatába kell állítani».

A népek «szabadok», de az euróból kilépéshez nem?

Az euró az európai mechanizmusnak nem akármilyen része, ez a kulcsdarabja. Maastricht óta az összes szerződésnek ugyanaz a talapzata: az egyetlen fizetési eszköz stabilitásának biztosítása  (innen ered a 3 %-os deficit «kritériuma» és a GDP arányos 60 %-os adósságplafon). A trojka (IMF, EKB, EU) szigorítási programjai és a strukturális kigazítási tervei ezzel lettek «igazolva», hogy az eurót meg kell menteni.

Az eurót nem lehet sem «átalakítani», sem pedig «demokratizálni».

Az európai szabad népek szabad uniója megkívánja, hogy a népek szabadon választhassák együttműködésük formáját; az Európai Központi Bank jármától,  eurójától és strukturális kiegészítéseitől megszabadulhassanak;  az európai szerződésektől mentesek legyenek és a trojka diktatúráját ne kelljen elviselniük.

Ebben a szellemben válaszolt a Független Munkáspárt német és spanyol társaink kezdeményezése egy európai találkozó megtartásáról. Pontosít: «Az EU «nemzetekfeletti kormányzásában» a repedéseket a dolgozók és népek fogják megtenni, mindegyik saját országában, saját legitim követelései alapján, elutasítva a «reformokat» a nyugdíjakról, társadalombiztosításról, stb. és ezzel megnyitva az utat az «európai népek szabad népeinek és nemzeteinek szabad Európája» előtt».
(szerkesztőségi cikk, Daniel Gluckstein, a francia Független Munkáspárt országos titkára)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.