2013. október 14., hétfő

Nemzetközi aktualitás


Görögországban a pedagógusok ötnapos sztrájkja… és neonáci gyilkosság



Kilencven százalékos volt a középfokú oktatásban az OLME szakszervezet hirdette ötnapos munkabeszüntetés. Soha nem volt ekkora mértékű, és jelzi a felháborodás növekvő mértékét, amit a görög munkásosztály táplál az őt megnyomorító trojka ellen. A közszférában 15 ezres elbocsátás lesz, holott már a korábbi években is jelentős volt és a fiatalok kétharmada munkanélküli.

A huszonnégy és negyvennyolc órás sztrájkok nem eredményezték a memorandumot alkalmazó kormányok meghátrálását. A pedagógusok és tanítványaik azonban ott voltak együtt a többi köztisztviselővel, amikor az ADEDY szept. 18-19-én a trojka küldöttsége látogatásának napjára hirdetett.  

Az osztályharc előtti akadályok nem hiányoznak.

A magánszektor szakszervezeti szövetsége, a GSEE vezetői (a kormánypárthoz, a «szocialista» Pasokhoz közelállnak) mindössze suttogva hívtak egy négyórás sztrájkra, ezzel akadályozva a köz- és magánszféra dolgozóinak igazi kapcsolódását.

Az ADEDY (állami szektor) konföderáció vezetői is megpróbálták elválasztani a pedagógusokat a szektor többi dolgozójától, de mégis kénytelen lett a munkabeszüntetési felhívást kibocsátani.

A Kommunista Párt (KKE) szakszervezete, a PAME ismét külön szervezte tüntetését.


Ilyen körülmények között történt, hogy az Aranyhajnal újnáci szervezet a feszültség fokozására elkövette gyalázatos gyilkosságát, melyet egyesek rögtön arra használtak fel, hogy a dolgozókat eltérítsék a trojka és memoranduma elleni harctól.


A kormány egyelőre nem hátrált meg. A PASOK-jobboldali koalíció azonban csak cérnaszálon függ, mindössze három fő jelenti parlamenti többségét.

Politikai téren feltehetjük a kérdést, vajon mit jelent az, hogy a sztrájk kellős közepén, szept. 19-én a Syriza (a radikális baloldal, a parlamenti ellenzék legnagyobb pártja) szóvivőjét, Alexis Tsiprast az Európai Központi Bank elnöke fogadta. Talán valami «megoldás» készül  valami olyanért cserébe, amely elfogadható az EKB számára is?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.