2013. október 14., hétfő

Burundi


Burundi
 TRIBUNE LIBRE DES TRAVAILLEURS
IKINYAMAKURU C’ABAKOZI             MENSUEL DU PARTI DES
Numéro 58-septembre2013                      TRAVAILLEURS ET DE LA DEMOCRATIE-      
                                                  PTD«TWUNGURUNANI », Avenue Kivyeyi, Kigobe Nord
Prix : 400 F Bu                                     B.P. 1032 BUJUMBURA   
___________________________________________________                     
Oktatás: ismét az alapiskoláról
Az 2013-2014-es iskolaév kezdetét a politikai berkek és a közvélemény élénk vitája jellemezte, arról, amit az alapiskolai program indításának neveznek.
Az iskolai «reform» a burundi oktatási rendszer likvidálásának szerves része. Számos jel mutatja az iskolatípus diszfunkcióit. Az infrastruktúra, a didaktikus anyagok elégtelensége mellett a képzett pedagósusok kérdése még riasztóbb. Hetedik osztálytól is csak két pedagógus van, az egyik a technikai tudományos tantárgyakat és művészetet oktatja, a másik a nyelveket, a humán tudományokat, szakmai tudnivalókat. Tény, hogy mindezekre nincsenek kiképezve, mindössze 7-10 napos továbbképzéseken vesznek részt. Hogyan szerezhetnének alapos tudást ilyen rövid idő alatt, mikor ezt egyetemen oktatják minimum 4 évig. Az iskolákban nyilvánvaló összevisszaság uralkodik. Számos iskola, főleg a kicsik, megszüntették a hetediktől való oktatást.
Az iskolákat megfosztották a régi programoktól, s újakat kreáltak az általános iskolákban. Az érintett pedagógusok szerint az eredeti kurzusok kiürültek.
Tény, az alapiskola kérdését az imperializmus szolgálatában álló nemzetközi intézmények erőltették az országra, mellőzve, hogy a burundi nép sorsa annak saját kezében kellene legyen. A kormány szlogenje az: az általános iskolából kikerülő gyerekek legyenek képesek saját munkahelyük létrehozására – ugyanakkor, amikor egyetemi diplomások tömegesen munkanélküliek…
Mi, a PTD-TWUNGURUNANI úgy gondoljuk, az általános iskolai «reformot» azonnal le kell állítani, mivel ennek célja nem más. mint az imperialista követelés, az OMD «fejlesztési céljai» között, az Oktatás Mindenkinek (EPT) fedezete alatt a burundi oktatási rendszer likvidálása.
Le kell állítani a privatizációkat, újraállamosítani a közszféra szolgáltatásait és vállalatait, meg kell sokszorozni a szakmunkásképző iskolákat, közmunkák széles programját kell megvalósítani a munkanélküliség és a krónikus szegénység visszaszorítására.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.