2013. október 28., hétfő

Franciaország


Villany-, gázszámla – számos család problémaforrása


 


Franciaországban Brüsszel követelései nyomán az energia-liberalizációs folyamatot a 2000. febr. 10-i törvény nyitotta meg (ennek felfüggesztését ígérte a még csak elnökjelölt Hollande).

2007 júliusa óta az elektromosság és a gáz piaca teljesen nyitott a «szabad és befolyásolatlan verseny előtt».

Az EDF aug. elsején 5%-kal emelte magánfogyasztói tarifáját, míg a vállalati és nagyfogyasztók számára megelégedett ennek felével (2,5 %), a nagyon nagy ipari fogyasztók esetében pedig egyáltlalán nem emelt.  

A Médiaprism tanulmánya kimutatja, hogy az utóbbi három évben Franciaországban a lakosság egyharmadának jelent nehézséget az energiaszámla fizetése.  

Leginkább érintettek a lakásbérlők (43%-ban) és a szerény jövedelműek (az 1500 eurónál kevesebb havi jövedelemmel rendelkező háztartások 52%-a), de a franciák több mint fele éppen az árak emelkedése miatt invesztált energiatakarékos megoldásokba.

Az állami monopólium szétdarabolásának költségei (termelés–szállítás–elosztás) is a felhasználók feladata. Doubs település általános tanácsa múlt évben a villanyra újabb adót vetett ki, azonban beleütközött a kistelepülések polgármesterei és a megyék ellenállásába: a lakossági 8,28 %-os emelést nem fogadják el.

A CGT szakszervezet energiaszektorának dolgozói tanúi a fogyasztók nehézségeinek, ezért felhívást bocsátottak ki, melyben a gáz, villany kikapcsolásának tiltását követelik az év minden szakaszában.   

Mi a megoldás?

Az Európai Unió mindig azt állította, hogy a szabadverseny az árakat letöri. Ezzel szemben azok mindenütt nőttek, a szolgáltatások minősége egyre romlik, és a kisfogyasztókat terhelik a járulékos költségek is. Egyre növekvő hasznot csak a privatizált vállalatok részvényesei húznak.
Az európai direktívák eltörlését, visszatérést a köztulajdonú monopóliumhoz a közszolgáltatások újraállamosításával!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.