2013. október 18., péntek

Röviden




 


Franciaország


A kormány holnap vezeti be az első "oktatási-gazdasági országos tanácsot ", amelynek feladata az oktatási rendszer és a «gazdasági világ szükségleteinek» összehangolása. Lépés előbbinek az utóbbi alávetése felé.


Párizsban nov. 14-én az oktatásban munkabeszüntetés az iskolai ritmus reformja leállításának követelésével. A Snuipp-Fsu, Snudi-Fo, Cgt-Educ’Action, Cnt és Sud-Education pedagógus szakszervezetek sztrájkfelhívást bocsátottak ki: «Az iskolák nem maradhatnak ilyen állapotban… ezt le kell állítani… a sztrájk elkerülhetetlen…». A szakszervezeti egységhez a szülők, tanulók is csatlakoznak. Okt. 22-én újabb össz-szakszervezeti értekezés lesz országos sztrájkról.  

 


Jean-Marie Le Guen párizsi szocialista képviselő "kiáltványt" írt alá. Ö annak az irányzatnak egyik alapítója, amely a versenyképességet «minden csatározás eredőjének» tekinti.
A Lagardère active (3700 dolgozó, közöttük 1100 újságíró) tegnap bejelentette, hogy részvényei egyharmadát eladja. Hétfőtől a dolgozók sztrájkba lépnek.

A Robert de Luzarches gimnázium minden tanulója (850 fő), tanára és vezetése Amiens-ban együtt tiltakozott a «francia terület elhagyási kötelezettsége» törvény ellen, amely kiutasítással fenyeget egy örmény diáklányt, Nanét és családját..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.