2013. október 23., szerda

RÖVIDEN


Brazília: Rio de Janeiro állam pedagógusai több mint két hónapja sztrájkolnak. Követelésük 8%-os béremelés Rio államban, Rio városában pedig 15 %-os, a sztrájknapok kifizetése, a sztrájkolók elleni szankciók megszüntetése és tárgyalások folytatása.

 

Franciaország: Michel Sapin munkaügyi miniszter meg akarja szüntetni a helyi munkaügyi felügyeletet és helyébe speciális szervezetet akar  a Munkaügyi minisztérium égisze alatt. Tegnap 2200 felügyelő a CGT, FO, és FSU felhívására tüntetett. – A tömegközlekedés áfájának 10 %-ra emelését maga a vasúttársaság elnöke is «vonatjegy-adóként» jellemzi. – Egyetlen szocialista képviselő nem szavazott az állami költségvetés adóvonzatai ellen. A pénzügyi tranzakciók megadóztatásától viszont elálltak (0,2% lett volna, a gyakori, spekulatív pénzügyi termékeket érintette volna).  


Portugália: a rendőrszakszervezetek nov. 21-én tüntetnek a 2014-es állami költségvetés megszorításai ellen.

 
Belgium 
: ma a rendőrök Brüsszelben is tüntetnek szakszervezeteikkel (SLFP-Police, CGSP, SNPS és CSC-SP) munkakörülményeik javításáért.

 

Svájc: a zürichi pályaudvar építőmunkásai sztrájkba léptek UNIA szakszervezetükkel és tegnap óta blokkolják a munkaterületet. Azt követelik, hogy alulfizetett lengyel munkáskollégáik legalább 10 eurós munkabért kapjanak, mivel jelenlegi, álcázott szerződéseik szerint csak «kompenzációs bért » kapnak.

 

USA: kis és nagy kémkedés barátok között                


 

 

 

A Le Monde Edward Snowden, az NSA volt konzultánsa dokumentációja alapján «feltárta», hogy többmillió francia állampolgárt hallgattak le az USA szervei, különösen gazdasági, kormányzati és diplomáciai szinten.   

François Hollande telefonon tiltakozott Barak Obamánál, Laurent Fabius találkozott John Kerryvel a «Szíriai barátai» gyűlésén Londonban.

Hétfőn Obama szóvivője azt nyilatkozta, hogy «minden ország ezt csinálja» és ez «legitim… a terrorizmus és a tömegpusztító fegyverek elleni harcban». Az USA azonban «próbál egyensúlyt létrehozni a a magánélet védelmében saját és szövetségesei állampolgárait illetően».

Az epizód  az USA-EU tárgyalásokat is érinti a folyó szabadkereskedelmi tárgyalásokat illetően. M.Caprioli, terroristaellenes volt tisztviselő szerint az USA-nak «gazdasági, pénzügyi és diplomáciai érdekei fűződnek» a régi «szövetségessel» szembeni kémkedéshez.

Az NSA  folytatja Utah állam sivatagában a 2 milliárd dolláros beruházással készülő informatikai raktára építését.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.