2013. október 15., kedd

Fejezze be, mondjon le! - Nyílt levél Galló Istvánnénak


 



A pedagógusok többsége most szembesül azzal a döbbenetes helyzettel, ami a köznevelés terén az augusztusi jogszabály-módosításoknak köszönhetően kialakult.

A kaotikus állapotok kialakulásáért - a tankönyvellátási mizériától kezdve az üres, a közvéleményt szándékosan megtévesztő, manipuláló, hurráoptimista nyilatkozatokig - az oktatási ágazatban dolgozók helyzetének soha nem látott romlásáért, ebből eredően a ránk bízott gyermekek kilátástalan sorsáért, mint a PSZ elnökét, Önt is súlyos felelősség terheli!

Az Ön 2013. januári „tárgyalásainak” köszönhetően kialakult „megállapodás” a legalapvetőbb szakszervezeti jogról, a nyomásgyakorlás legfőbb eszközéről mondott le – a semmiért.
„A megállapodás érvényességi ideje alatt a Pedagógus Sztrájkbizottságban részt vevő szakszervezetek – a benne foglalt kérdéskörökben – nem élnek a munkabeszüntetés szervezésének jogával”.

A megállapodásban foglaltak nagyrészt nem teljesültek, hiszen januárban ezekre semmiféle garanciát nem kaptak. Ezek közül a legérzékenyebben érint bennünket:
-    Nem született meg az ágazati kollektív szerződés nemhogy 2013. június 30-ra, de a mai napig sem. Ennek „eredménye”, hogy differenciálatlanok a pótlékok, őskáosz van a munkarend meghatározásában, a „cafeteria”- elemek elosztása változatlanul igazságtalan.
-    Nem kerültek a szakvizsgázott pedagógusok jogszabály erejével a Pedagógus II. fokozatba.
-    Nem teljesült a magasabb fokozatba kerülés lehetőségének határideje – 2014. január 1-je sem.
-    Nem megoldott a túlmunka díjazása, pedig azt ígérték, hogy amennyiben az életpálya nem kerül teljességében bevezetésre – ennek ellentételezéseként ezt megkapjuk.
Ráadásul a jogszabályváltozás újabb – januárban még nem látott - megszorításokat tartalmaz:
-    Megszüntették a 2, 3 tanított szak után eddig járó 5-10 %-os pótlékot is.

Összességében az eddig legkvalifikáltabb, legtöbbet dolgozó pedagógus-réteg munkaterheit növelték, a nettó jövedelmét pedig csökkentették.

Önök hagyták megosztani a társadalmat, hagyták egymás ellen hangolni az iskolákat, hagyták a tantestületeken belüli óriási feszültségek kialakulását. Mind közül a legszégyenletesebb: magukra hagyták a változatlanul minimálbéren dolgozó, oktatást segítő kollégáinkat.

Most az Ön vezetésével a PSZ Országos Vezetőségének az a legfőbb gondja, hogyan integrálódjunk egy nagy szakszervezeti tömörülésbe. Mi pedig magunkra hagyva segítsünk egymáson, ahogy tudunk.

Részt vehettünk pl. az oktatásügyért fellépő civil szervezetek soha nem látott összefogásával létrejött demonstráción – a vezetőnk nélkül. Mi volt ennél fontosabb Önnek múlt héten szombat délután, a pedagógusok világnapján?

Mindezekért felszólítjuk Önt:
-    Fejezze be - a hiábavaló magyarázkodást! Elárult, cserbenhagyott bennünket.
-    Fejezze be - a látszategyeztetéseket, látszattárgyalásokat!
-    Fejezze be - a szándékos félre-tájékoztatást, az álakciókat!
-    Fejezze be - a PSZ - tagok megfékezését, jogos felháborodásuk elfojtását!
-    Fejezze be - az oktatási ágazatban dolgozó más szakszervezetek elleni agresszív fellépést!
-    Fejezze be - egy pedagógushoz méltatlan, szégyenteljes működését a legrégibb oktatási ágazati szakszervezet élén, azonnal mondjon le! Nem nekünk kell innen távozni, hanem Önnek!

Miskolc, 2013. október 11.


A PSZ Miskolc Városi Szervezete
Középiskolai tanár tagjai 

A nyílt levélhez mindenki csatlakozhat, aki egyetért, hiszen az oktatásügy nem csak a pedagógusoké, hanem mindenkié. E mailcímen adjátok meg neveteket, foglalkozásotokat, és véleményt is írhattok:   kozepiskmisk1989@gmail.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.