2013. október 16., szerda

Franciaország


Szülők, pedagógusok és szakszervezeteik követelik az «iskolai reform» azonnali leállítását





Az ebben a tanévben Párizsban és a városokban életbelépett Peillon-reform maga a káosz, «az iskola olyan, mint egy nyitott pályaudvar, ahol mindenféle szél nyargal». Problémás a tanulók biztonsága is. A szülők szerint a gyerekek tanácstalanok, elveszettnek érzik magukat, fáradtak, s a családok élete is szétzilálódott. Sok tanulónak heti 50 órát is az iskola falai között kell eltöltenie, de tanulással ennek csak felét. Az osztálytermeket egyesületnek kell ki adni. A pedagógusok szerint «a tanulók egyáltalán nem tudják, hogy minek vannak ott».
Október 14-én a Párizsi Tanácsháza előtt tüntettek a pedagógusok szakszervezeteikkel együtt (SNUipp-FSU, SNUDI-FO, SUD, CGT) követelve a polgármestertől az «iskolai ritmus reformja» visszavonását.  
Aubervilliers-ben az oktatás dolgozói okt. 3-án a szülők támogatásával, és 95 %-os részvétellel sztrájkba léptek a reform ellen. Toulouse-ban, Ris-Orangis-ban, az Oise-ban a szakszervezetek lépései ugyancsak megsokszorozódnak ugyanezen cél érdekében.
Konstatálva a katasztrófát, Crillon, Haucourt, Vrocourt és Martincourt polgármesterei az Oise-ban felfüggesztették a reformdekrétum végrehajtását. Janvry település úgy döntött, nem alkalmazza azt 2014-ben.
Volt jobboldali miniszterek is támogatják a jelen szocialista kormányát mondván: «a reform jó» (Les Echos, okt. 4.).
De kinek jó a reform?
Bizonyos, hogy nem a tanulóknak, akik el kell szenvedjék az oktatási programok szétrobbantását és az eddig országosan elismert végzettségük elvesztését. Bizonyosan nem a pedagógusok, akiknem veszélybe került a státuszuk. Bizonyosan nem a helyi településeknek, amelyek alkalmazottait robotmunkával sújtják és költségvetésüket fojtogatják.
A reform jó az Európai Uniónak és a Medef munkáltatói szervezetének, amelyek végezni akarnak az országos, magas szintű oktatással  a munkaerő ára csökkentése nevében. A reform jó Peillonnak és a kormánynak, amely az EU parancsára megszavaztatta a Nemzetgyűlésben a szocialistákkal, a Front de gauche-sal, és a zöldekkel.
De a szülők, a pedagógusok, a személyzet, önkormányzatok nem akarják az iskolák diszlokációját, a polgármesterek sem a köztársaság széthullását az «acte III de la décentralisation» törvénytervezettel, a nagy megavárosok létrehozásával.
Peillon-reform, az iskolai területiség, az EU parancsainak megfelelő költségvetési szigorítások, nyugdíj ellenreform, «decentralizált» óriásvárosok …
Ez a kormány még az előzőnél is rosszabb, követi és súlyosbítja annak politikáját minden téren. Nem legitim akkor, hogy semmiféle alkut, semmiféle engedményt nem tehetünk irányába?



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.