2013. október 22., kedd

Ausztráliai-Ázsiai munkáshírek


AAWL
Ausztráliai-Ázsiai munkáshírek
A dél-koreai kormány kísérlete a pedagógus szakszervezet szétverésére

  



A koreai kormány azt igényli a Pedagógus Szakszervezettől (KTU), hogy az szabaduljon meg munkanélküli tagjaitól. A kilenc aktivista, akik e támadás célját képezik, a tanulmányi programok módosítását dolgozták ki és a közoktatás korrupciós anomáliái ellen emeleték fel hangjukat. Nemzetközi, nemzeti szakszervezetek és szakmai szervezetek világszintű tiltakozó kampányt indítottak.



 Szolidaritás
A Turkish Airlines dolgozói 2013 május 15. óta sztrájkolnak, mivel a légitársaság nem hajlandó tárgyalni szakszervezetükkel a kollektív szerződések megújításáról. Ezt megelőzően 305 dolgozót bocsátottak el, akik most is küzdenek visszavételükért. Az ITF nemzetközi szolidaritási akciót hirdetett okt. 7 – 20 között rendkívüli sikerrel: a röplapok eljutottak Ausztráliába, Brazíliába, Indiába, Kanadába, a Fülöp-szigetekre és természetesen Törökországban széles körben fogadásra találtak. A kiszervezések, a munkáltatóknak a szakszervezeteket elutasító magatartása, a privatizáció és a haszon növelése érdekében történő elbocsátások minden magántulajdonban levő vállalkozás sajátjai az egész világon. A harcot együtt kell megvívni ellene, a világot a dolgozók fogják megváltoztatni!
Kambodzsai dolgozókat börtönöznek be Malajziában



74 migráns kambodzsai dolgozót tartanak fogva különböző ürügyekkel – mind a vízumhoz kapcsolódik. Ezek a dolgozók olcsók, a munkájukból származó profit magas. A munkáltatókat sohasem vonják felelősségre, ha ilyen bevándorlókat alkalmaznak, ők azonban gyakran találják magukat börtönben.  A helyi és migráns dolgozóknak össze kell fogniuk közös harcban, közös jogaikért, azonos bérért és munkakörülményekért.


A Samsung Electronics dolgozóinak keserédes győzelme


Miután a koreai Samsung Electronicstól számos rossz hír érkezett, most egy kis győzelemről tudunk beszámolni. Okt. 18-én egy szöuli bíróság kötelezte, hogy a KCOMWEL fizesse ki a dolgozókat, s a Samsung Electronics-nál szerzett leukémában elhunyt dolgozója családját kártalanítsák. Az ítélet posztumusz  győzelem Kim Kyung-mi számára, aki 4 éve hunyt el hosszú harca után. Minden olyan dolgozóra emlékezünk, akik munkahelyi balesetben vesztették el életüket és küzdünk azokért, akik élnek.






Katarban a migráns dolgozók kizsákmányolása folytatódik


Beszéltünk már a katari migráns dolgozók helyzetéről, akik a 2022-es futballvilágbajnokságra munkáit végzik. Nemrégen két német rádióst  tartóztattak le, akik a bevándoroltak élete iránt érdeklődtek.  Ahogyan Malajzia esetében is írtuk, a helyi és a bevándorolt dolgozóknak együtt kell harcolniuk együttes jogaiért, bérükért és munkakörülményeikért.









Az Ansell dolgozói Sri Lankából szolidaritást kérnek



Az Ansell-kaucsuküzemben (Sri Lanka export-szabadzónája) okt. 11-től sztrájkolnak. Szakszervezetük az Ansell (latexet, kaucsukot gyártó ausztrál-amerikai multinacionális vállalat) ellen fordult mivel a menedzsment önkényesen bánik a dolgozókkal, megfélemlíti őket többek között. A szakszervezet szolidarításra hív.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.