2013. október 20., vasárnap

Jó tudni!


      Portugáliában és Olaszországban több tízezren tüntettek szombaton kormányaik bejelentett szigorítási intézkedései ellen. 
      Még több hatalmat az Európai Bizottságnak, ezt volt a témája az Európai Tanács elnöke, Herman Van Rompuy és a német kancellár, Angela Merkel csütörtöki munkaebédén. Utóbbi hétfőn találkozik José Manuel Barrosoval, az EB főbiztosával.   
 
      Indiában a Legfelsőbb Bíróság döntése nyomán szabad az út a «a negatív szavazás» (None Of The Above  NOTA) előtt, vagyis a választó lehetőséget kap tartózkodással ill. nemmel is voksolni (utóbbi az ex-Szovjetunióban is létezett a rendszerváltás után, aztán meg szüntették). Akiket a szavazók többségben elvetnek, ismételt választás esetén kizárnak a jelöltek közül.
 
      Susanne Scholl osztrák újságíró, évtizeden át az ORF moszkvai tudósítója: „Az Európai Uniónak fel kell tennie önmagának a kérdést, hogy van-e helye az európai értékközösségben egy olyan országnak, mint Magyarország” – a Salzburger Nachrichten című országos napilapban célozva a rasszizmus, idegengyűlölet feltámadására. Maga válaszolja azonban meg a kérdést: „És miként reagál erre az EU? Eddig mindig csak akkor lépett, ha pénzről volt szó. Más esetekben mindig azt az álláspontot képviselte, hogy nem avatkozik be a tagállamok belső ügyeibe.”


Leonarda Dibrani, doubs-i tanulót okt. 9-én utasították ki Koszovóba családjával együtt, Khatchik Kachatryan párizsi gimnazistát múlt hét szombatján Örményországba. Összesen mintegy 170 középiskolában követelik visszatérésüket. Párizs, Marseille, Grenoble, Angers, La Rochelle, Avignon… több tízezer diák…

A köztársasági elnök a kamerák előtt kijelentette, hogy nem történt törvénysértés, mindamellett azt tanácsolja, hogy tanév alatt ne kerüljön sor letartóztatásra. Khatchik Kachatryanról nem beszélt, Leonardáról azt nyilatkozta, visszatérhet, de egyedül. Azonban a 15 éves diáklány kijelentette, hogy vele együtt kiutasított családja nélkül nem mozdul, 5 testvérének szintén joga van az iskoláztatáshoz. Koszovóban idegenek, nem is ott születtek, a nyelvet nem beszélik, Franciaországban nőttek fel, ott vannak otthon… Később a szocialista párt első titkára már édesanyját és testvéreit is visszaengedné.

 


A Független Munkáspárt kommünikéje

 

A demokrácia azt követeli, hogy Leonarda Dibrani és Khatchik Khachatryan visszatérjenek, és a Sarkozy-Hortefeux rendelkezést pedig hatályon kívül helyezzék

Minden dolgozó, minden fiatal felháborodik az emigránsok kiutasításán.

De nem hallgathatjuk el, hiába is nem tetszik a «baloldali lelkeknek», a demonstrációk azért vannak, mert az Hollande-Ayrault szocialista kormány nem helyezte hatályon kívül a 2007-2008-as Sarkozy-Hortefeux körlevelet. És azt alkalmazza a mai napig.

Ezek a «baloldaliak» nagyon szelektíven méltatlankodnak a diákok tiltakozásán… A kormány politikája feliratkozik a hosszú idő óta reakciós törvények közé: a menekülttáborok, a családegyesítése elleni, a külföldi hallgatókkal szembeni után a kiuatsítási, csakúgy, mint az Európai Unió direktívái sorába a Schengeni egyezmény megvalósításában.   

Mindegyik intézkedésnek egy a jellemzője : a bevándorlók kriminalizálása.

A demokrácia azt kívánja, hogy :

  • a kiutasításokat leállítsák,
  • a Sarkozy-Hortefeux körlevelet hatályon kívül helyezzék és minden intézkedést azonnal megszüntessenek az emigránsok és családjuk ellen.

Párizs, 2013.okt.18.

Claude Jenet, Jean Markun, Gérard Schivardi, Daniel Gluckstein, országos titkárok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.