2013. október 22., kedd

Tiltakozások


Portó, Lisszabon, Róma – tüntetések a trojka programjai ellen  


 

Szombaton több tízezer portugál és olasz dolgozó ment ki az utcákra kormányaik, az EU, az EKB és az IMF szigorítási programjaival szembeni tiltakozásképpen. A portugál parlament az előző napon szavazta meg a 600 eurónál magasabb nyugdíjat élvező tisztviselők juttatása csökkentését 10 %-kal.

A portugál fővárosban a CGTP, az ország legnagyobb szakszervezete felhívására a tüntetők 400 autóbuszon a salazarista diktatúra szétzúzásának (1974.) emlékét őrző  Április 25. hídon haladtak át.

"Le a kormánnyal! Hazug tolvajok, választást akarunk!" hallottuk a menetben. A nyugdíjasok ezzel vonultak: "Az igazságtalansággal szemben a forradalom - kötelező!". A szervezők szerint 50-60 ezer ember vett részt.  "A harcnak egy fontos állomása ez", jelezte Arménio Carlos, a CGTP főtitkára bejelentve, hogy további akciókat terveznek.

Rómában 70 ezren tüntettek. A kormány az EU parancsára a 2,5 %-os deficithiányt célozta meg az állami, regionális kiadások csökkentésével, privatizációkkal, és eközben a munkáltatók közterheit csökkenti.

"Ostrom alá vesszük a várost", kiáltották a diákok a városközpontot átszelő menetben. "Tiltakozunk a szigorítás ellen, amely térdre kényszeríti az országot", nyilatkozta Piero Bernocchi, a Cobas szakszervezettől.

 

Németországban annak ellenére, hogy a szociáldemokrata párt bázistagsága ellenzi a Merkellel kötendő nagykoalíciót, a konvent megszavazta a tárgyalások folytatását: 161 küldött igennel, 31 pedig nemmel voksolt. A tagság körében referendum várható a kérdésben.

 

Görögországban ki állítja meg a trojkát? A közszolgálatban folytatódnak az elbocsátások, az ország hitelezői új szigorítási intézkedéseket reklamáltak még 2014 júniusa előtti bevezetéssel. A konzervatív-szocialista koalíciós kormány «aggódik» – a Kathimerini napilap szerint.  

 

A francia Lagardière Active (3700 dolgozó, Europa1, Télé 7 jours, Elle, Paris Match, stb.) sztrájkba kezd a cégrészvények egyharmadának eladása ellen.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.