2013. október 3., csütörtök

Tunézia: a szakszervezeti tömörülés vezetőit «súlyos fenyegetésekről» értesítették




A tunéziai UGTT tegnap bejelentette, hogy a belügyminisztérium értesítette, vezetőit «súlyos fenyegetések» érték, azoknak természetét és eredetét azonban nem közölte.

A fenyegetések a «nemzeti párbeszédet» célozzák megakadályozni, amelyet az UGTT, a munkáltatói szervezet (Utica), az ügyvédi kamara és az Emberi jogok védelmi ligája kiván folytatni. Tervük az, hogy a hatalomban levő koalíció és az ellenzéki pártok üljenek össze az elnökkel, Moncef Marzoukival és az iszlamista miniszterelnökkel Ali Larayedh-tel, hogy három hét alatt függetlenekből alkossanak új kormányt.  

Július 27-én Mohamed Brahmi szakszervezető meggyilkolása után, az ellenzék 70 képviselője döntött úgy, hogy az Alkotmányozó Nemzetgyűlést bojkottálja. Ezóta a tüntetések, sztrájkok nem szűnnek.

Szombaton az UGTT honlapjára feltette, hogy a hatalmon lévő Ennahda iszlamista párt elfogadta a tervet. Az Ennahda több vezetője kifejezte viszont tartózkodását.

Az Elwatan újság szerint az iszlamisták «engedményei» soha nem látott feszültség közepette zajlanak számos mobilizáció mellett. Szintén jelezte az USA és tuniszi nagykövete, Jacob Walles beavatkozását.

Pénteken az IMF, amely 1,7 milliárd dolláros «segítséget» nyújtott az országnak, nyugtalankodott «fő tunéziai kereskedelmi partnerei gazdasági helyzetének romlása miatt».

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.