2013. október 17., csütörtök

Röviden



USA: a kongresszus végül engedélyezte a szövetségi állam számára a kölcsönt, de csak febr. 7-ig,  a működési költségek finanszírozását pedig csak jan. 15-ig. Obama azt nyilatkozta, szeretné abbahagyni a «válságról válságra» kormányzást. A kongresszus folytatja nyomását a közkiadások megszorítása érdekében.  

Franciaország

-       Rendőrség állított le egy iskolabuszt, hogy egy 15 éves koszovói származású tanuló kiutasítását végrehajtsa.

-      A miniszterelnök 15 millió euró adományt jelentett be az élelmiszeripari üzembezárások és elbocsátások miatt tiltakozó breton dolgozók felháborodása hatására.  A Marine Harvest norvég csoport Carhaix mellett bezárja üzemét, holott  "113 millió euró haszna volt csak 2013 első negyedévében. Ez botrányos", írja M. Troadec, a város polgármestere, s az ígért 15 milliót "intézkedéskének" minősíti.

-       A Nemzetgyűlés első olvasatban megszavazta a «nyugdíjreformot», miközben a CGT, FO, FSU és Solidaires szakszervezeti tömörülések folyamatosan, ezen a napon pedig 151 helyen annak visszavonásáért tüntettek. 270 képviselő igennel, 249 ellene szavazott (UMP, UDI, baloldali radikálisok és Front National), 49-en tartózkodtak (zöldek). A szocialista kormány tehát követi elődje politikáját. A szakszervezetek újabb akciót helyeztek kilátásba. A Szenátus a törvénytervezetet okt. 28-től vizsgálja.


Nagy-Britannia: a  brit posta, a Royal Mail (200 000 dolgozó) szakszervezete bejelentette, hogy a dolgozók 78 %-ban a nov. 4-vel kezdődő sztrájk mellett döntöttek, hogy "megvédjék munkahelyüket, munkakörülményeiket és béremelést érjenek el" a szept. elején kezdődőtt privatizációs folyamattal szemben. 
 
Görögország: a magánszektor szakszervezeti szövetsége, a GSEE a trojka kötelezte legutóbbi újabb szigorítások ellen nov. 6-ra szólít munkabeszüntetésre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.