2013. október 16., szerda

aawl mini hírek


australia asia worker links


Felhívás a légitársaságokhoz: szolidaritás!
Az indiai, a fülöp-szigeteki, a koreai és az ausztráliai légitársaság szolidaritási akciójával segíti a török légitársaság dolgozóit. Október 7.-20. között a Hava-is röpcédula-kampányt indított, ehhez csatlakoztak az említett külföldi dolgozók, akik útvonalaikon szintén osztogatják ezeket a röpiratokat.
 
 


Bangladesben ismét üzem gyulladt ki
 
A két hete tüntetett 200 ezer bangladesi textildolgozó tiltakozott a bérek és a munkahelyi körülmények ellen. Október 8-án, majdnem hat hónappal a Rana Plaza épületének összeomlása után ismét munkások haltak meg, a hivatalos jelentések szerin tízen és több mint ötvenen pedig megsebesültek a dakkai Mills Composite Aswad konfekcióüzemében. Ez az utóbbi 12 hónap alatt a negyedik üzemi tűzvész.  
 
 
Halálos baleset ismét a Samsungnál
A Samsung Electronics rossz hírű, már eddig is számos dolgozója halt meg a gyalázatos biztonság és az egészségre gyakorolt hatása  miatt. A legutóbbi áldozat a 36 éves Yim Hyeon-woo, aki szeptember végén hunyt el agyvérzésben. A fiatalember 2013 májusa-augusztusa között heti 52-80 órát dolgozott, mivel csúcsszezon volt munkahelyén az elektronikus cikkek javításában. Túlerőltették.
 
Thaiföldi dolgozók sztrájkban
A Thai Rayon textilipari dolgozói munkabeszüntetésükre szavaztak az üzem 39 éves történelmében először, miután az igazgatás és a szavszervezetek közötti tárgyalások kudarcba fulladtak. A szakszervezet a vitális minimálbéremelést követelte, a vállalat viszonzásképp javasolta a 2010-ben elért előnyök csökkentését. A konfliktus folytatódik.   
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.