2014. május 29., csütörtök

A görög adófizetők harmada képtelen adóját fizetni




 



A görög kormány lelkét az adójukat fizetni nem képes állampolgárok nyomják. Számuk egyre emelkedik, a 11 millióból mintegy 3 és fél millió lakost érint, és a be nem fizetett összeg eléri a GDP harmadát, 66 milliárd eurót.
Ami különösen nyugtalanítja a pénzügyminisztert: az utóbbi hónapokban látványosan gyorsult a nemfizetés ritmusa.
Az ország GDP-je 2008 óta 25 %-kal esett: 2011-ben 8 milliárddal, 2012-ben 10 milliárddal, 2013-ban 12,5 milliárddal és ezév első négy hónapjában pedig 4,3 milliárddal.
A kormányfő, a szocialista párttal szövetséges konzervatív Antonis Samaras, akit az európai választásokon tisztán megelőzött a "radikális baloldali" Syriza, megerősítette, szándékában áll a trojka követeléseire megugrott adók progresszív csökkentése. Sok megfigyelő azonban felteszi kérdést, hogyan tudná ígéretét teljesíteni, hiszen Görögország még mindig a hitelezők felügyelete alatt áll, azoknak pedig nincs szándékukban lazítani a szorításon. A pénzügyminiszter az adófizetés időbeni kitolásában gondolkodik, a jelenlegi 12 hónap helyett akár 48 hónap alatt lehetne fizetni. De ehhez is a trojka engedélye kell…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.