2014. május 30., péntek

Kína-levél


Kína-levél 423.sz.

2014. május 15.

 

A description...

 

Kína nyomás alatt. Az események – néha drámai gyorsasággal – követik egymást. A Kínai-tenger-i csaták a vitatott szigetek körül, a kinaiellenes tüntetések Vietnamban pánikot keltettek és kínai munkások halálát okozták. Nem is beszélve az amerikai, japán és koreai hajók gyakori hadgyakorlatairól Észak-Koreától nem messze…
 
Az országon belül pedig akkor, amikor Xi Jinping elnök befejezte négynapos túráját Xinjiang tartományban (a biztonsági előírások elvben maximálisra állítva!), ápr. 30-én robbantás történt, melyet hidegfegyveres merénylet követett Urumqi fővárosi vasútállomásán. A mérleg 3 halott és 79 sebesült. Ezután 29 halott a kunmingi vasútállomáson (Yunnan tartomány székhelyén). Az bizonyos, hogy Xinjiangban már korábban is voltak összecsapások a – szeparatistáknak minősített – ujgurok és az erőszakszervezetek között, de ezúttal már kiszemelt célpontok szolgáltak a terror hintésére és a civil lakosságtól követeltek életeket.
 
Helyet a megtorlásnak! Xi Jinping elnök tehát úgy döntött, hogy «elsőnek csap le», avégett, hogy  «megrettentse az ellenséget», jelenti a hivatalos Xinhua ügynökség, holott az ujgur többségű tartomány diszkriminativ elnyomása ellentmondásban áll az alkotmánnyal. Munkahelyrről, oktatásról és szabadságjogokról van szó.  A biztonság és a terrorizmus elleni harc jegyében a pekingi és sanghaji rendőrök ezentúl pisztollyal és 150 páncélozott járművel felszerelve fogják felügyelni a «terrorista akciókat és egyéb erőszakot», mivel «tömeges incidensekről» van szó! Van okunk a nyugtatanságra a «tömeges incidensek» kifejezést olvasnán, mivel a hatalom ekként minősít minden tiltakozó tüntetést is…
 
Meg kell jegyezni azt is, hogy jún. 4. – a Tiananmen téri  mészárlás évfordulója –  is közeledik. 1989-ben tragikus véget ért a két hónapja tartó gigantikus népi mozgalom, amely megremegtette a hatalmat.  Preventív letartóztatások várhatók, s a megemlékezések betiltása is megsokszorozódott.
Ezután letartóztatják az állampolgárokat akkor is, ha magánlakásban beszélgetnek jún. 4-ről. A rendőrség által rendezett nyilvános «gyónásokat» is közzéteszik a televívóban …
 
Ártalmas klíma. Eközben a kommunista párt vezetésében, tehát az állam élén is harcok folynak. A KP 19. kongresszusa csak 3 év múlva esedékes, ami alkalmat nyújt majd mindenki lecserélésére, kivéve Xi Jinpinget és Li miniszterelnököt. A helyzet pedig olyan, hogy az ország a világgazdasági válság hatásait egyre jobban érzékeli munkássztrájkokat és -tüntetéseket vonva maga után.
A korrupciós vádak és letartóztatások annyira hullanak a «legyekre» és a «tigrisekre», hogy két volt titkár, Jiang Zemin és Hu Jintao is kérték leállításukat! Milyen hitele marad a Kommunista Pártnak, ha a nép bizonyítékot nyer, hogy minden kádere velejéig romlott?
A nép is, a KP is jól tudja, a «Zsenmin Zsipao» ápr. 21-i honlapján jelent meg a közvéleménykutatás: a megkérdezettek 68,8% úgy tartja, hogy a káderek készek a közhatalommal való visszaélésre, több mint 60 %-uk pedig a helyi «urambátyám, sógor-komaság» általános létezését húzza alá.
 
Egy elemző közli («Kínai kérdések», ápr. 22.), hogy «a bejelentett reformok megvalósítása körében  mintha bizonytalankodást észlelnénk a hatalom politikai kapacitását, kohézióját, eltökéltségét illetően». A múlt hónap eleje óta, amikor a napirendre került a piacok prioritása, a túlzottan anarchikusnak, túlzottan védelmezőnek ítélt bankok, állami vállalatok kiszolgáltatása a szabad versenynek. Erről a politikáról nagy a kétség. A közgazdasági Nobel- díjas Stiglitz a fordítottját mondja: «Számos probléma Kínában ma nem a piac gyengeségéből ered, hanem ellenkezőleg, a piac túlzásaiból és az állami kontroll hiányából».
 
A lassulás nyugtalanító. Kételkedünk a kormány által hozott intézkedések hatásosságában, ami a kis- és középvállalkozásokat és a közlekedési infrastruktúra befektetéseit illeti. A befektetés hivatalos áprilisi számai, a kiskereskedelem és az ipari termelés megerősíti a gazdaság lassulását «a hatóságok erőfeszítései ellenére», húzza alá a Reuters (május 13.), pontosítva, hogy az ipari növekedés az utóbbi öt évben a legggyengébb és az invesztálás is a legalacsonyabb! A dolgozókat tömeges munkanélküliség fenyegeti? Exportra dolgozik közel 130 millió munkás, összeomolhat az export? Még a diplomásoknak is nehéz munkát találni: 7 millió felsőfokú diplomás közül 2013-ban mindössze egy kicsivel több, mint a fele talált munkát.
 
A fogyasztás fellendítése? A 166 millió, otthonától távol élő migráns száma a múlt évhez képest 14 %-kal emelkedett. Ugyanezen idő alatt ennél jóval többet emelkedett a megélhetés költsége: 22 %-kal.  «Egy pár cipő, amit készítek, a bérem felébe került. Hogy’ tudnám megvenni?» mondta a Yue Yuen egyik sztrájkolója.
 
A helyzet csakugyan bizonytalan!
 
Megsokszoródtak a letartóztatások
 
Lin Dong a  Yue Yuen 40 ezer sztrájkolójának egyik tanácsadóját ápr. 22-én tartóztatták le. Előzetesben is maradt 30 napig, a rendőrségi vizsgálat azzal gyanusítja, hogy «felfordulást okozó konfliktust gerjesztett». A megvádolt azt szeretné, ha a «jogi tanácsadó szervezeteknek a társadalomban vitt pozitív szerepét vennék számba», de biztosította a rendőrséget, feljelentést tesz, ha továbbra sem informálják megvádolásának konkrét okairól.
 
Wu Guijun Shenzhenben a munkássztrájk delegáltja volt 2013 májusában és most is, immár egy éve van letartóztatásban. Május 12-én ismét meg kellett jelennie a bíróság előtt,  mivel egy évvel később egy tanú jelentkezett, «spontán módon» felismerte! Végül azonban a vád tanuja csak annyit tudott megerősíteni, hogy Wu Guijun a tiltakozás egyik szervezője volt, vallomása nyomán a vádat a közlekedés akadályozására csökkentették. Most is, mint korábban, Wu volt kollégái, szakszervezeti társai, jogi tanácsadói szintén megjelentek a tárgyaláson.
 
Egy hánappal a tragikus jún. 4-i évforduló előtt megsokasodtak a letartóztatások. A jogász Pu Zhiqiangot május 6-án hallgatta ki a rendőrség, miután olyan magánjellegű találkozón vett részt, ahol a téma az 1989-es Tian Anmen-téri megtorlás volt. Mintegy 15 ember vett részt, egy magánlakásban vitatták meg, mégis azzal tartóztatták le, hogy a «közéletet felforgatta». A 49 éves Pu Zhiqiang köztiszteletnek örvendő ügyvéd, az újjánevelő munkatáborok megszüntetésének aktivistája. Másik öt személyt is letartóztattak vele együtt.
 
Gao Yu újságírónő ápr. 24-én tűnt el, majd a kínai tévében május 8-án ismét feltűnt, ahol a rendőrállam egyik metódusa szerint önkritikát kellett gyakorolnia, mert «államérdeket sértett». «Hibáztam, őszintén levontam a tanulságot belőle és elismerem bűnömet». A rendőrség – és a bíróság – azzal vádolja, hogy államtitkokat szolgáltatott ki külföldi szervezeteknek. Hogyan juthatott államtitkok közelébe egy olyan újságíró, aki a Tian Anmen téri megtorlás után 15 havi börtönbüntetést kapott, majd hat évet 1993- ban? Az újságírónő közel állt Zhao Ziyanghoz, a KP 1989 júniusában eltávolított titkárához, és ha hihetünk a sajtónak, a szörnyű titok egy belső körlevél volt bizonyos egyet nem értésről. Ez lenne a pártállamban az államérdek megsértése…
 
A 62 éves Xiang Nanfut hasonló «beismerési» szeánszon láthattuk a tévében. Azzal vádolják, hogy a társadalmi rend felbolydításáról többezer cikket küldött egy külföldön található kínai website-ra.
 
Egyébként pedig egy shenzheni bíróság 10 év börtönre ítélte  a 73 éves Yu Man-tin honkongi szerkesztőt a múlt év októberében közönséges csempészetért. Barátai szerint a súlyos büntetés annak köszönhető, hogy szándékában állt kiadni Ye Jie könyvét, a «Xi Jinping keresztapát», amelyben az személyesen a KP főtitkárát tűzi tolla hegyére…
 
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
 
A Kína-szolidaritás nyilatkozata a jún. 4-i megtorlás emlékére
 
1989. «A mai Kínában a jún. 4. «az a nap, amely nem létezik» – a cenzúra blokkolja, ha feltűnik a neten. Az áldozatok szüleinek sem egyenként, sem társulva a mai napig nem sikerült elismertetniük, hogy gyermekük nem «eltűnt», hanem a megtorlás áldozata lett.
Ma a kínai állampolgárok milliói reklamálják szabadságjogaikat: a földjeikről elűzött parasztok, a kizsákmányolt munkások, a bántalmazott jogászok, a nyomás alá helyezett újságírók, a cenzúrázott internetezők, stb. Jelentik a korrupciót, a környezetszennyezést, a társadalmi igazságtalanságot … Minden évben többezer tüntetés zajlik. Minden nap – hivatalosan – 20 ezer panaszt jelentenek be. 2014 első negyedévében 263 esetben tartóztattak le ok nélkül vagy kínoztak meg embereket. A tibeti és ujgur kisebbség állandó rendőri felügyelet alatt áll, szünet nélküli megtorlás éri.
Ma Kínában már létezik a gazdasági jólét. Az igazságosság és az igazi állampolgárság iránti vágyakozás is.»
 
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
 
Wang Yafang küzdelme
 
2011 júliusáig Wang Yafang a Wal-Mart mintaalkalmazottja volt Shenzhenben. Kilenc éve dolgozott itt. Júl. 8-án rosszul lett, orvosi javaslatra 3 napos szabadságra ment. Hongkongba ígérkezett el a hétvégére, hogy segédkezzen egy egyetemi műhelyben a munkásjogok védelme tárgyában. Elment. Visszatérése után hívatta az igazgatóság és «becstelen viselkedésért» elbocsátották.
«Igazságtalannak és megalapozatlannak gondolom, mert az igazgatóság elfogadta háromnapos leállásomat». Bírósághoz fordult, az megállapította, ha az utazás alkalmatlan időben is történt, semmi nem bizonyítja, hogy a munkaleállás ilyen szándékkal történt. 48 636 yüant kért és kapott kárpótlásként (akkor Shenzhenben kb. 40 havi minimálbér).
De az ügy itt nem ért véget!
Wang Yafang folytatta akcióját a vállalati hivatalos szakszervezet, az ACFTU ellen azzal a váddal, hogy az «beszennyezte hírnevét», mivelhogy az igazgatóság vádjait jóváhagyta.
Nyilvános bocsánatkérést vár az ACFTU-tól, amely tagadta, hogy beleegyezett az elbocsátásba. A bíróság elfogadta, hogy megvizsgálja a dokumentumokat, ami első ízben történt, mivel az ítélet esetleg kimondhatja a tényt: a szakszervezet az főnökség oldalára áll, nem a dolgozóén.
A bíróság megállapította, hogy az ACFTU elnöke beleegyezését adta az elbocsátáshoz, azonban a felsőbb szintű bíróság kimondta, hogy Wal-Mart nem adott elég időt a döntéshez a szakszervezeti elnöknek. Az ügy most már a tartományi bíróságon tart.
«Mindenesetre akár nyer, akár veszít, elképesztő előrelépés, hogy a bíróságok az ilyen dossziét elfogadják és a törvényt a szakszervezeti munka javítására használják fel», mondja az ACFTU egyik volt vezetője. «Jogi szempontból van esély a győzelemre», mondja Wang ügyvéde, Duan Yi. (Forrás: Reuters, május 11.)
 
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
 
Tömegtüntetés a Hangzhou melletti hulladékégető ellen
 
A description...
 
Május 7-én többezren tüntettek (egyes források húszezerről beszélnek) azért, mert hulladékégetőt akarnak építeni a lakossággal való konzultáció és környezeti felmérést nélkül. Három nappal később újabb tüntetés és ülősztrájk a hivatalok épülete előtt, amelybe a rendőrség erőszakosan beavatkozott. A hivatalos ügynökség legalább 39 sérültről beszél, ebből 10 tüntető, 29 rendőr. A helyi hatóságok későbbre halasztották a munkák megkezdését, megígértek a népi konzultációt, de a helyi falu és a környező 4 település bizottsági tagjai lemondásukat nyújtották be.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.